Nova: Kosovo neće tražiti članstvo u UN bez saglasnosti pet članica SB

Vesti 05. mar 202321:20 75 komentara
REUTERS/Mike Segar

Kosovo neće težiti članstvu u Ujedinjenim nacijama bez eksplicitne saglasnosti svih pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN - Francuske, Velike Britanije, Amerike, Rusije i Kine. Ovo se navodi u dokumentu do kojeg je došao list “Nova”, a koji su, prema pisanju lista, sačinile diplomate koje rade na Mapi puta za implementaciju Evropskog sporazuma o Kosovu.

Pročitajte još:

List „Nova“ piše da se na ovaj način pokušava naći rešenje za protivljenje Srbije da se saglasi sa prijemom Kosova u sve međunarodne organizacije, što znači i u UN.

Prijem Kosova u međunarodne organizacije predviđen je tačkom 4 Evropskog predloga sporazuma, u kojoj se navodi da se Srbija neće protiviti članstvu.

Za sada suživot i saradnja, uskoro međusobno priznanje

Kako piše „Nova“, u dokumentu pod nazivom „Sporazum o putu normalizacije između Kosova i Srbije – Sprovođenje člana 4″ navodi se da je ovaj predlog inspirisan Osnovnim ugovorom o dve Nemačke iz 1972, te da se ne radi o međusobnom priznavanju, već o mirnom suživotu i saradnji.

“Savezna Republika Nemačka nikada nije priznala Nemačku demokratsku Republiku i obrnuto. Međutim, Osnovni ugovor iz 1972. omogućio je da dve Nemačke prihvate realnost postojanja one druge. To je omogućilo i zapadnim zemljama da razviju odnose sa NDR. Ako Srbija i Kosovo nastave sa odlučnošću da se pridruže Evropskoj uniji, uskoro će doći do potpune normalizacije kroz međusobno priznavanje. Za sada su suživot kroz saradnju i mirne odnose, bez obzira na razlike, jedino što međunarodna zajednica traži od Srbije i Kosova“, navodi se u dokumentu koji su evropske diplomate sačinile kao dodatak Mapi puta za implementaciju Evropskog sporazuma.

Kad je reč o neslaganjima oko tačke 4, navodi se sledeće:

Nova.rs

“Srpske vlasti tvrde da to što se Srbija ne protivi članstvu Kosova u UN predstavlja kršenje osnovnog stava Srbije da ne prizna Kosovo kao suverenu i nezavisnu zemlju. Po njihovom mišljenju, članstvo u UN je isključivo za suverene i nezavisne države, dakle, saglasnost podrazumeva indirektno priznanje. To nije nužno slučaj”, prenosi „Nova“

U prilog tome navode se primeri Ukrajine i Belorusije, kao i slučaj Izraela. Ističe se da Srbija treba da bude svesna svojih ograničenja i da njeno protivljenje nije nužno prepreka za prijem Kosova u UN.

„Članstvo Kosova u UN zavisi isključivo od formalne saglasnosti pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN. Kosovo neće težiti članstvu u UN bez eksplicitne saglasnosti stalne petorke“, piše u dokumentu na koji se „Nova“ poziva.

List dodaje da evropske diplomate smatraju da se na ovaj način izlazi u susret osetljivosti Srbije u vezi sa članstvom Kosova u UN i ističu da Kosovo ne dobija ništa ako teži članstvu u UN bez izričitog pristanka stalne petorke.

Izgubićete i Kosovo i podršku Zapada

U zaključku se navodi da Srbija svojim konstruktivnim pristupom stiče naklonost Zapada, ali i da može da trpi ozbiljne posledice.

„U vezi sa poslednjom tačkom, Srbija treba da bude svesna da je u promenljivim geopolitičkim okolnostima i rastućim tenzijama između Zapada i Istoka, vrlo brzo moguće doći do sporazuma o stabilizaciji. Članstvo Kosova u UN moglo bi da se završi u ovom aranžmanu. Srbija bi u tom scenariju izgubila sve, i Kosovo i preko potrebnu podršku Zapada. Ovaj jednostavan dodatak sporazumu, koji ne navodi ništa osim očiglednog, mogao bi postati polisa osiguranja Srbije”, zaključuje se u dokumentu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti su na sastanku održanom u Briselu 27. februara prihvatili evropski predlog za Kosovo. Kurti je posle sastanka rekao da je bio spreman da potpiše, ali da je srpska strana to odbila da uradi.

Dan kasnije Vučić je na RTS-u rekao da je problem upravo u tački 4, koja podrazumeva prijem Kosova u sve međunarodne organizacije. Na pitanje da li to podrazumeva i Ujedinjene nacije, Vučić je odgovorio: „Podrazumeva, zato nisam potpisao“ i dodao da je rešenje u implementaciji, odnosno Mapi puta koja je u izradi, a koja treba da propiše način na koji će obe strane sprovesti dogovor.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare