Nova: Marinika Tepić predvodi opozicionu listu, dogovoren i raspored kvota

Vesti 24. nov 202109:30 313 komentara
N1

Dogovor Stranke slobode i pravde, Narodne stranke i Demokratske stranke podrazumeva i raspodelu mesta na listi za parlamentarne izbore na kojoj će prva biti Marinika Tepić, a sledeći na listi biće Miroslav Aleksić, saznaje list "Nova". Tri pomenute stranke dogovorile su i raspored kvota za listu za parlamentarne izbore. Kako saznaje list “Nova”, narednih dana biće održana zajednička sednica rukovodstava ovih stranaka, a očekuje se da će odluku o učešću na izborima objaviti do kraja nedelje.

Potpredsednica SSP Marinika Tepić nije htela da potvrdi saznanja dnevnika, navodeći da bi konačan dogovor trebalo da bude zaključen do kraja nedelje.

„Još traju pregovori naše stranke i naših partnera, stoga ne želim da iznosim detalje. Razumem da mnoge interesuje ova tema ali vas molim za strpljenje“, rekla je Tepić za dnevnik „Nova“.

Povezane vesti:

“Nova”, međutim, saznaje da ne samo da je dogovoreno da Tepić bude prva na listi, već i da su se lideri tri stranke usaglasili oko kvota za listu za parlamentarne izbore.

“Napravljen je raspored za celu listu, s tim što je različita raspodela prvih 50 i drugih 50 mesta”, kaže sagovornik lista „Nova“.

Prema informacijama lista “Nova”, dogovoreno je da SSP-u i njenim partnerima na listi za parlamentarne izbore pripadne 94 mesta, a po 73 Demokratskoj stranci i Narodnoj stranci, s tim što će na njihovim kvotama biti i članovi manjih pokreta. Deset mesta pripašće nestranačkim ličnostima, koje će biti u prvih 30.

“Na primer, na kvoti SSP biće i članovi PSG, PzP, sindikata Sloga. Na kvoti NS bi trebalo da bude Pokret slobodne Srbije, a očekuje se da će na listi biti i članovi Skupštine slobodne Srbije”, kaže naš sagovornik.

Izvor “Nove” kaže i da su se ove tri stranke saglasile da kandidati za najviše funkcije – gradonačelnika Beograda i predsednika Srbije ovog dela opozicije budu dogovoreni konsenzusom.

„Nova“ podseća da je ranije pisala da bi njihov kandidat za gradonačelnika Beograda trebalo da bude nestranačka ličnost. Prema nekim informacijama, već se zna i ko će ispred te buduće koalicije biti u trci za prvog čoveka prestonice.

Konkretnijeg dogovora oko kandidata za predsednika Srbije nema, a ranije se u tom kontekstu pominjao potpredsednik NS Zdravko Ponoš. Ipak, u Narodnoj stranci su isticali da imaju više kandidata koji bi mogli da obavljaju ovu funkciju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare