„Nova“ na kioscima – naslovna drugačija od „mora“ istih, poslanici opet napadaju

Vesti 30. jun 202119:27 > 20:4463 komentara

Izašao je prvi broj novog dnevnog lista "Nova". Štampaće se u Osijeku, jer štampanje te novine nije prihvatila nijedna štamparija u Srbiji. Dok uredništvo poručuje da teme kojima će se baviti taj list neće biti samo političke, već će se novinari truditi da bez banalnosti i vulgarnosti dopru do svih generacija, poslanici SNS-a nastavljaju da napadaju novine "Nova".

Vlast bi im na naslovnu stranu zalepila etiketu domaći izdajnici, strani plaćenici, umesto da se ona prva zapita: zašto se domaće izdanje štampa preko granice? Posle četiri meseca traženja slobodne prese i javnog poziva na koji niko nije odgovorio, „Nova“, naslovna strana koja bode oči, jer ne liči na more preslikanih naslovnih strana, ipak na kioscima.

Povezane vesti:

Šta je vaše mišljenje zbog čega nisu dozvolili da se štampaju?

„Pa zna se, zato što su nekontrolisane novine“.

„To je mene inspirisalo da vidim o čemu se radi, da vidim prvi broj, ja sam za to da se uvek čuje druga strana“.

„Ovo je prvi broj, treba da ga pročitam, ali iščekujem da će biti pravovremena, iskrena i tačna informacija“, kažu građani.

Pritisak će biti sve jači – poručuju oni koji su se i devedesetih dovijali kako da odštampaju novinu – tada se, recimo, koristilo sedam štamparija, što u Srbiji, što u regionu, a jedan deo tiraža se i švercovao.

„Nisam očekivao da će se u tom obliku to ponoviti, svako drugačije mišljenje se dočekuje na nož, njihovi medijski kerovi postavljaju mete, kevću na sve što ne aplaudira Vučiću“, kaže direktor United Media digital, pod čijim okriljem se štampa dnevni list Nova, Veselin Simonović.

Potvrda baš brzo stigla. Problemi građana opet u drugom planu, glavna tema naprednjacima u Narodnoj skupštini „Nova“ naslovna strana i navodni napadi na Aleksandra Vučića u tekstu koji ukazuje da predsednik države svoje političke protivnike zove „ološem“ i „devojčicama“.

N1

„Osim te naslovnice, Aleksandar Vučić je na prve dve strane pomenut 28 puta u negativnom kontekstu, nije me mrzelo da pročitam, da napravim analizu i da pobrojim, 28 puta je napadnut predsednik države“, rekao je Aleksandar Marković iz SNS-a.

A pre samo 24 sata poslanica SNS-a, Biljana Pantić Pilja, etiketirala je list „Nova“ već spomenutim rečima na početku priloga, pa je taj post na Instagramu kasnije obrisala.

Posebno zabrinjava ko su ljudi koji u ovoj državi vode računa o informisanju, poručuje urednik lista Nova.

„Tu objavu Pilje lajkovala je Sandra Božić, šef skupštinskog odbora za informisanje. To svima nama u medijima treba da bude signal gde smo i šta smo“, smatra urednik lista „Nova“ Stojan Drčelić.

Iz redakcije novog dnevnog lista poručuju da su građani dobili novine za celu porodicu, za pristojnu Srbiju, za one koji žele da učestvuju u dijalogu sa neistomišljenicima, koji se ne svađaju, već razgovaraju. Prvi broj rasprodat, drugi štampaju u većem tiražu.

Komentari

Vaš komentar