Nova neizvesnost za Srbe na Kosovu: Kako bez dinara – šta će biti s platama, penzijama…

Vesti 19. jan 202421:27 101 komentara

Nova neizvesnost za Srbe na Kosovu, a nakon odluke Centralne banke Kosova, kojom je onemogućena upotreba dinara od 1. februara, uglavnom građanima iz srpskih sredina. Kako će im život izgledati početkom sledećeg meseca - odgovore ne znaju da im daju ni Beograd, ni Priština.

Kako će od 1. februara primati plate, penzije i socijalnu pomoć, pitanje na koje odgovore nemaju građani sa Kosova koji ta sredstva primaju iz Srbije u dinarima.

„Pitanje svakog čoveka na tom prostoru je da li će sutra dočekati ili prekosutra da li će dočekati da živi u svom domu, u svojoj kući ili će se iseliti. Toliko je dramatična ova odluka. Otuda je ova odluka, jedino je rešenje da se ona stornira“, smatra koordinator Radne grupe za poglavlje 35 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Dragiša Mijačić.

Prema uredbi Centralne banke Kosova se valute, koje nisu evro, mogu koristiti samo kao vrednost za čuvanje u fizičkoj formi ili na bankovnim računima, za obavljanje međunarodnih isplata i za devizne aktivnosti.

„Razmena valuta može se vršiti na Kosovu samo preko institucija koje su licencirane od strane Centralne banke Kosova koje nude ovu uslugu“, saopštila je Centralna banka Kosova.

Narodna banka Srbije navodi da su ove mere suprotne uspostavljenim dogovorima.

„Usmerene su isključivo na uskraćivanje prihoda koje stanovništvo i privredni subjekti ostvaruju u dinarima, a samim tim i na onemogućavanje elementarnih uslova za opstanak, pre svega srpskom stanovništvu“, navodi NBS.

Dinari na Kosovo iz Srbije stižu preko Narodne banke Srbije, koja ima trezor u Leposaviću. NLB Komercijalna banka je koristila dinare, a njeno gašenje se poklapa sa početkom stupanja na snagu uredbe Centralne banke Kosova. Srpsku valutu koriste Poštanska štedionica i Javno preduzeće Pošta Srbije.

„Ja sam uveren da ovo što ste vi najavili za 1. februar da do toga neće doći i da će razum da pobedi“, rekao je v.d. direktora Pošta Srbije Zoran Đorđević.

Na razum poziva Evropska unija, koja odluku još analizira.

„Od Kosova i Srbije tražimo da izbegavaju akcije koje nisu koordinisane. Mi istinski i snažno pozivamo dve strane da to pitanje rasprave u okviru dijaloga uz posredovanje Evropske unije“, rekao je portparol Evropske unije Peter Stano.

„Jako nas zabrinjava da mi nemamo nikakav stav države Srbije po tom pitanju. Da na bilo koji način ohrabri Srbe da neće ostati bez plata, da neće ostati bez svojih radnih mesta, jer ipak postoje načini kako sve to da se odradi“, smatra nekadašnji ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

Nemamo atomsku bombu i ne možemo da se tučemo protiv sveta, poručuje predsednik Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare