Nova: Razrešena direktorka Torlaka, zaposleni kažu: Najzad ćemo joj videti leđa

Vesti 29. jan 202319:1194 komentara
N1

Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ posle 10 godina dobija novu upravu, saznaje Nova.rs. Dosadašnja direktorka dr Vera Stoiljković, je pre tri dana, 26. januara, odlukom Vlade Republike Srbije razrešena dužnosti.

„Na osnovu člana 113. stav 5. Zakona o zdravstvenoj zaštiti i člana 43. stav 2. Zakona o Vladi, Vlada donosi rešenje o razrešenju vršioca dužnosti direktora Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak. Razrešava se dr Vera Stoiljković, 26. januara 2023″, navodi se.

Povezane vesti

„Još uvek nam se čini da sanjamo. Ne možemo da verujemo da ćemo joj konačno videti leđa. Ona je najveće zlo koje je pogodilo našu ustanovu. Planiramo veliko slavlje, ovo je najlepša vest koju smo čuli u poslednjih 10 godina. Ta žena je upropastila Torlak, rasterala naše najveće stručnjake, najprofesionalniji kadar, naučnike, mikrobiologe, svi su otišli u inostranstvo ili su samo pobegli od nje. Brojne tužbe za mobing govore o odnosu direktorke, koja je vodila strahovladu svih ovih godina, prema zaposlenima. Ona je sa svojim najbiližim saradnicima, čije su plate bile ogromne u odnosu na obične zaposlene, godinama zloupotrebljavala svoj položaj u malverazciji sa vakcinama, lekovima, uvozom, izvozom i proizvodnjom, što će, nadamo se, ubrzo ispitati tužilaštvo“, vidno uzbuđeni i srećni, ispričali su za Nova.rs zaposleni u ovom Institutu, koji se već spremaju za veliku proslavu i „ispraćaj direktorke“.

Vlada je naime istog dana donela rešenje o imenovanju novog vršioca dužnosti direktora Instituta „Torlak“ Luke Dragičevića.

„U pitanju je divan čovek, naučnik, što je najvažnije, koji već dugo radi u Torlaku, a kojeg je direktorka takođe godinama kinjila“, rekli su zaposleni, koji su zamolili da ostanu anonimni, jer je doktorka Stoiljković zvanično još uvek njihova nadređena.

„Kad definitivno napusti ovu zgradu, pričaćemo pod imenom i prezimenom, konačno bez straha“, rekli su za Novu.rs uz osmeh.

Vera Stoiljković, specijalista fizikalne medicine, postavljena je na mesto direktorke Instituta „Torlak“ još u februaru 2013. godine, a zatim u julu iste godine i na četvorogodišnji mandat. Ona se 2017. godine ponovo kandidovala, a konkurs koji je tada raspisan isključivao je mogućnost stručnjacima iz oblasti mikrobiologije, imunologije, biohemije, molekularne biologije, tehnologije da joj budu protivkandidati, što je izazvalo sumnje u javnosti o mogućem nameštanju konkursa za mesto direktora ove institucije.

Komentari

Vaš komentar