Aktivisti izvukli iz Linglonga uzbunjivača, Vijetnamci stupili u štrajk

Vesti 17. nov 202113:01 > 19:26 280 komentara

Zrenjaninski aktivisti oko podneva su iz kruga fabrike "Linglong" u kojem su smešteni vijetnamski radnici izveli jednog od zaposlenih koji je zbog izjava koje je davao medijima dobio otkaz. Kako je javila reporterka N1 sa lica mesta, situacija je posle toga bila mirna. Portal Autonomija javlja da su radnici iz Vijetnama stupili u potpunu obustavu rada, kako bi skrenuli pažnju poslodavcu na nehumane uslove smeštajnih kapaciteta u kojima borave.

Prema rečima aktivista, njemu uprava u prvi mah nije dala pasoš – zbog čega ne može da napusti Srbiju.

Aktivisti su došli automobilom po njega, uspeli da smeste radnika u kola, ali je privatno obezbeđenje – angažovano isključivo da čuva barake gde su smešteni radnici – opkolilo aktiviste, selo na haubu automobila zabranjujući da ga izvezu. Uz to, jedan od njih je vikao: „Nemate vi prava da izvodite ikog iz fabrike“.

Povezano:

Situacija je bila na ivici incidenta, jer su istovremeno iz baraka izleteli i ostali radnici iz Vijetnama, koji su fizičkom snagom odgurali radnike obezbeđenja i držali ih dok automobil sa njihovim kolegom nije izašao iz kruga fabrike. Oni su se uputili do advokata sa kojim će otići u policiju da pokušaju da vrate pasoš ovom uzbunjivaču, koji mu je oduzet i dat njegovim poslodavcima.

Novinarka Nova.rs Ana Lalić za N1 navodi da se sve vreme na licu mesta nalazio i čovek koji je juče blokirao vozilo ekipe N1. Prema njenim rečima, radnici su uplašeni.

„Jedna grupa radnika je najavila da će stupiti u štrajk dok im se ne poboljšaju uslovi rada. A jedan deo čak navodno želi da se vrati u Vijetnam i imaju isti problem jer su im putne isprave kod poslodavca“, rekla je Lalić, dodavši da radnicima nije dozvoljeno da napuste krug fabrike.

Potpuna obustava rada zbog nehumanih uslova

Kako je objavio portal Autonomija, oko 500 radnika iz Vijetnama danas su stupili u potpunu obustavu rada kako bi skrenuli pažnju poslodavcu na nehumane uslove smeštajnih kapaciteta u kojima borave. Kako su rekli neki od njih reporterki Autonomije, na obustavu rada su se odlučili i kao znak podrške njihovom kolegi koji je danas dobio otkaz jer je govorio za medije o lošem položaju zaposlenih vijetnamskih radnika u Zrenjaninu.

Prema poslednjim podacima i nezvaničnim saznanjima, ispred baraka u kojima se nalaze vijetnamski radnici su se pojavili i pripadnici inspekcije, policajci u civilu i službenici iz kancelarije Zaštitinika građana.

Kako javlja reporterka N1, jedino su se predstavili službenici iz kancelarije Zaštitnika građana, dok ostali nisu hteli da se predstave.

Podsećamo, turbulencije u krugu fabrike guma u Zrenjaninu počele su pre pet dana, nakon što je N1 objavio snimke iz kampa u kome su smešteni vijetnamski radnici. Ministarstvo za rad poslalo je inspekciju na gradilište Linglonga, a organizacija Astra, koja je i podnela prijavu za potencijalnu trgovinu ljudima s ciljem radne eksploatacije, traži hitnu reakciju svih nadležnih.

Sinoć je, međutim, došlo do novog razvoja situacije, u kojoj je blokirana ekipa novinara i snimatelja N1 koja je završila snimanje ispred baraka u kojima su smešteni radnici iz Vijetnama. Na izlasku iz industrijske zone Zrenjanin jugoistok, nepoznata osoba na nekoliko minuta automobilom je blokirala prolaz ekipi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare