Nova.rs: „Hit tvit“ je plagijat – prvostepena presuda u korist Olje Bećković

Vesti 02. sep 202114:05 > 15:33 96 komentara
Promo/Novas

Viši sud u Beogradu doneo je prvostepenu presudu po tužbi Olje Bećković protiv televizije Pink, Željka Mitrovića, Verice Bradić i Gorana Gmitrića, saopštio je advokat Goran Draganić.

Kako piše Nova.rs, Draganić navodi da je presudom utvrđeno da su tuženi povredili autorsko pravo tužilje Olje Bećković na njenom autorskom delu pod nazivom „Utisak nedelje“.

„Presudom je takođe utvrđeno da su tuženi kreirali, proizveli, objavili i emitovali na televiziji Pink televizijsku emisiju pod nazivom ‘Hit tvit’ koja se bitno podudara sa originalnim autorskim delom televizijske emisije ‘Utisak nedelje’ autora Olje Bećković“, saopštio je Draganić.

Povezane vesti

Olja Bećković, autorka emisije „Utisak nedelje“, koja je podnela tužbu protiv televizije Pink zbog emisije „Hit Tvit“, govorila je ranije za N1 da očekuje da sud lako donese odluku o povredi autorskih prava.

„Moj najjači utisak je da smo u situaciji da razgovaramo o očiglednim stvarima i da moram na sudu da dokazujem ono što svi vide. Mislim da su Željko Mitrović i Verica Bradić jedini ljudi na svetu koji ne vide da je to plagijat. Nadam se da će im presuda pomoći da razumeju da plagiranje nije dozvoljeno“, rekla je tada Bećković, posle održanog ročišta.

Emisija „Utisak nedelje“ postoji od 1991. godine i kao autorsko delo registrovano je u Autorskoj agenciji od 1994. godine, a emitovala se na Studiju B, B92 i trenutno na TV Nova S. Bećković je krajem februara 2020. godine podnela tužbu da bi se utvrdilo da li je povređeno njeno autorsko pravo jer se na televiziji Pink pojavila emisija „Hit Tvit“.

Vlasnik TV Pinka Željko Mitrović i voditeljka „Hit tvita“ Verica Bradić tvrdili su na sudu da te dve emisije nemaju nikakve sličnosti i da se ne radi o plagijatu.

Mitrović je ranije, na ročištu, tvrdio da „Utisak nedelje“ nije u vlasništvu Olje Bećković, već TV Studija B.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare