Nova.rs: Milutin Jeličić Jutka i jedan funkcioner u pritvoru, ostali pušteni

Vesti 28. apr 202110:08 > 13:34 4 komentara

Milutin Jeličić Jutka koji je u utorak priveden u prostorije SBPOK-a u Beogradu, još uvek nije dao iskaz. Njemu je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati. S obzirom da je većina osumnjičenih dala iskaze u toku jučerašnjeg dana u tužilaštvu u Kraljevu, pretpostavlja se da će i Jeličić danas biti saslušan. Hapšenje je usledilo u nastavku akcije borbe protiv korupcije, a reč je o slučajevima malverzacije na Kopaoniku.

Kako javlja reporter N1, iako su skoro svi osumnjičeni u ovom slučaju saslušani, postoji mogućnost da on u toku dana bude u tužilaštvu u Kraljevu, ili eventualno sutra ujutru.

Pored Jeličića, u pritvoru se nalazi i Miloš Azdejković, koji je u vreme kada je Jeličić bio predsednik opštine Brus, bio njegov pomoćnik. Ostalih šestoro osumnjičenih, saslušano je u toku jučerašnjeg dana.

Među njima se nalaze bivši lokalni funkcioneri, kao i opštinski službenici. Ono što znamo ovom slučaju je da je reč o nelegalnoj gradnji na pančićevom vrhu, na Kopaoniku. Iako tužilaštvo nije reklo kakava je optužnica, kao i da će se detalji znati nakon saslušanja, možemo reći da je reč o privremenoj gradnji u zoni Nacionalnog parka „Kopaonik“.

povezane vesti

Pored ovog objekta na Pančićevom vrhu, reč je o još nekoliko privremenih objekata za koje je navodno izdata nelegalna dozvola.

Zbog svega, Jeličić se tereti za zloupotrebu službenog položaja, i za ovakvo delo, zaprećena je kazna od dve do dvanaest godina zatvora.

Podsetimo, samo četiri dana je Jutka bio na slobodi nakon odslužene tromesečne kazne u ćuprijskom zatvoru, zbog krivičnog dela nedozvoljene polne radnje. Bivšeg čelnika Opštine Brus i petoro njegovih saradnika uhapsili su u utorak ujutro pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije MUP Srbije u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu.

Kako piše „Nova.rs“, sem Jeličića i Azdejkovića, ostali osumnjičeni su nakon saslušanja pušteni da se brane sa slobode. Pored njih dvojice privedeni su komunalni inspektor G. R., administrativna radnica M. I., koja je inače bila radnica u pisarnici, A. S., bivši zamenik predsednika opštine, kao i sekretarka opštine D.K. Među privedenima se nalazila i Snežana Mitković, navodna investitorka objekta na Pančićevom vrhu na Kopaoniku.

Kako navodi portal Nova.rs, krivičnu prijavu protiv Jeličića, zbog trgovine uticajem i falsifikovanja, podnelo je ministarstvo građevinarstva. Zbog istog dela, sumnje u falsifikovanje, podneta je prijava i protiv investitorke Snežane Mitković, kojoj se u Brusu sudi zbog krivičnog dela nelegalne gradnje objekta na Pančićevom vrhu.

Policija je saopštila da je bivši čelnik Brusa tokom 2017. i 2018. godine izdavao zaključke na osnovu kojih su fizička lica mogla da postave privremene objekte i priključe ih u Nacionalni park „Kopaonik“ na postojeću infrastrukturnu mrežu, čime je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Kako navode iz policije za Novu.rs, Jeličiću je pomogao i opštinski službenik tako što je posredovao kod komunalnih inspektora da ne izvrše nadzor nad privremenim objektima koji su postavljani na teritoriji Nacionalnog parka „Kopaonik“. Njih dvojica se sumnjiče da su u korist investitorke prosledili prijavu za legalizaciju objekta na Pančićevom vrhu nadležnom ministarstvu sa neistinitim sadržajem. U njoj je navedeno da je prijavu za legalizaciju objekta investitorka poslala opštini Brus 2014. godine, a da prijava je zapravo podneta tokom 2018. godine.

Na zahtevu za legalizaciju nije slučajno upisana 2014. godina, jer su prema Zakonu o ozakonjenju vlasnici nelegalnih objekata izgrađenih do kraja januara 2014. mogli da ih legalizuju. Osim toga, u slučaju rešenja o rušenju, vlasnici imaju pravo da se žale Upravnom sudu, čime se rušenje odlaže sve dok se ne završi upravni spor. Upravo tu mogućnost je iskoristila investitorka Snežana Mitković koja je tužila Ministarstvo građevinarstva zbog odbijanja njenog zahteva i time odložila rušenje ovog objekta, piše Nova.rs.

Komentari (4)

Vidi sve komentare