Nova.rs: Slobodan Tešić postao vlasnik državne vile na Dedinju

Vesti 21. jul 202209:57 34 komentara
Google maps

Trgovac oružjem Slobodan Tešić, koji se godinama nalazi pod sankcijama SAD-a, kupio je od države vilu na Dedinju, koju je iznajmljivao od DIPOS-a, piše portal Nova.rs.

Pročitajte još:

Iako je prodaja tog objekta bila javno oglašena u jednom dnevnom listu, Tešić je u startu bio u prednosti, jer je prethodno produžio ugovor o zakupu iste te vile do 2043. godine, navodi Nova.rs.

Kako navodi ovaj portal, nije poznato koliko je platio taj objekat, ali se pretpostavlja da nije manje od 4,47 miliona evra, kolika je bila početna cena.

Nova.rs piše da je Tešićeva firma “Partizan tech” iznajmila od DIPOS-a poslovni prostor na Dedinju, da bi se 2017. preselila u Maglajsku ulicu, u vilu koju je taj trgovac oružja takođe izmajmljivao od DIPOS-a.

„Sedam godina kasnije saznajemo da je upravo njemu Republička direkcija za imovinu prodala upravo tu vilu u Maglajskoj. U katastru nepokretnosti navodi se da su Slobodan Tešić i njegova supruga Živana vlasnici tog objekta na Dedinju“, navodi se u tekstu.

Portal Nova.rs pitao je Republičku direkciju za imovinu kada i po kojoj ceni je vila u Maglajskoj prodata, kao i koliko je bilo ponuđača, ali do objavljivanja teksta nisu stigli odgovori.

Godinu dana pre nego što je prodaja vile oglašena, Tešić je sklopio ankes ugovora o zakupu, koji je produžio na čak 25 godina, što automatski znači da bi neki drugi kupac kupovinom vile kupio i višedecenijskog podstanara, piše Nova.rs.

Na pitanje da li je tačno da je Tešiću prethodno data u zakup vila u Maglajskoj na 25 godina, direktor DIPOS-a Đoko Krivokapić odgovara: “Ugovor (sa Slobodan Tešićem) je potpisan 2016. Zakupac je renovirao objekat o svom trošku, pa je napravljen aneks 2018”.

Slobodan Tešić je pod sankcijama SAD-a od 2017. Američko Ministarstvo finansija označilo ga je kao “jednog od najvećih trgovaca oružjem i municijom na Balkanu“.

Vlasti SAD su tada objavile su u njegovom vlasništvu ili pod njegovom kontrolom firme – Partizan Tech D.O.O, Technoglobal Systems D.O.O. Beograd, Charso Limited i Grawit Limited. U obrazloženju je bilo navedeno da je Tešić direktno ili indirektno davao mito i finansijsku pomoć kako bi obezbedio ugovore o naoružanju sa raznim zemljama.

Uprkos “problematičnoj” biografiji, tom trgovcu oružjem je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, na čijem je čelu tada bio Ivan Mrkić, dodelilo diplomatski pasoš.

Takođe, i sam Slobodan Tešić u više navrata označen je kao finansijer SNS, navodi Nova.rs.

Komentari (34)

Vidi sve komentare