Nova.rs: Šta Telekom prenosi poslanicima uz pomoć Bilčika, pravda i propagandu

Vesti 31. mar 202314:25 7 komentara
NE OBJAVLJUJ OVE DUPLEKSE I KRUGOVE DVA PUTA VEC ISKORISCENO NE PONAVLJATI FOTOGRAFIJE OVOG TIPA regvfrrggrevfr
Nova.rs/Filip Kraincanić, Dragan Mujan

Iako je evroposlanik Vladimir Bilčik pokušao da izostavi iz izveštaja EU delove vezane za poslovanje Telekoma, njegov predlog, zahvaljujući amandmanima drugih evroparlametaraca, nije prošao. Oni su, između ostalog, osudili i otvaranje kancelarije Raša Tudej u Beogradu, na šta je Telekom odgovorio da to nije u suprotnosti sa zakonima Srbije, da se Telekom zbog toga ne može izdvojiti, te da na isti način emituje i Junajted grupa, piše Nova.rs.

U amandmanu 253 na izveštaj evroparlamentarca Vladimira Bilčika, čiji su predlagači Klemen Grošelj, Petras Auštrevičijus, Ilhan Kjučjuk, Natali Luazo, Ramona Strugariu, Havijer Nart osuđuje se otvaranje kancelarije RT-a (Raša Tudej) u Beogradu i pokretanje njenog onlajn servisa vesti na srpskom jeziku, prenosi Nova.rs.

„Osuđuje se državni Telekom Srbije što je omogućio njegov prenos. (EP) poziva srpske vlasti da se suprotstave hibridnim pretnjama i usklade se sa odlukom Saveta o obustavi emitovanje aktivnosti Sputnjika i RT-a“, navodi se u tekstu amandmana.

Printscreen

Poslanici su pozvali Srbiju da se bori protiv dezinformacija, uključujući manipulativne anti-eu narative.

Telekom se brani na čudan način

U odgovoru na ovaj amandman, iz Telekoma poručuju da je njihovo poslovanje u skladu sa zakonom. Opravdanje za širenje ruske ratne propagande ova kompanija je našla u postojećem zakonodavstvu Republike Srbije. Telekom je u svom odgovoru izneo i netačan podatak kako mediji Junajted grupe emituju kanale Raša tudej i Sputnjik, podseća Nova.rs.

„Pozivanje na Telekom je činjenično netačno i neosnovano. Kao tržišni operater, Telekom se pridržava svih pravila i propisa u svakom zakonodavstvu u kojem posluje. U skladu sa tim, tamo gde su ruski mediji poput Sputnjika i Raša Tudej zabranjeni zbog sankcija, Telekom ih ne emituje i distribuira“, navodi u odgovoru Telekom i dodaje:

„Međutim, u Srbiji proruske medijske kuće nisu zabranjene i imaju nacionalnu dozvolu za emitovanje. Emituju ih svi distributeri medija na tržištu uključujući Junajted Grupu, Jetel i mnoge druge. Telekom se ne može zbog toga izdvojiti i osuditi zbog toga što poštuje srpske zakone. Telekom nije učestvovao ni u otvaranju kancelarija Raša Tudej u Beogradu, niti je omogućio prenos“, poručili su iz Telekoma.

Osim toga, iz ove državne kompanije su istakli da se Raša Tudej Balkan ne emituje preko kabla ili bilo koje druge platforme, te se umesto toga prenosi preko interneta, te upućuju da se to lako može proveriti preko njihovog sajta.

„Ako neko „omogućava“ pomenuti prenos, to su onda kompanije Meta grupe, posebno Fejsbuk, Instagram i Tviter. Telekom poziva EU i Vladu Srbije da zajedno rade na političkom nivou na pronalaženju rešenja za borbu protiv dezinformacija, uključujući manipulativne anti-eu narative, bez selektivnog uticaja na tržišne operatere, kao što je predloženo u ovom amandamanu“, zaključuje se u odgovoru Telekoma na amandman poslanika u vezi sa emitovanjem Raša Tudej u Srbiji.

Bilčik odbio da odgovori

Poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac te institucije za Srbiju Vladimir Bilčik odbio je da odgovori na pitanja N1 o potencijalnom lobiranju za Telekom Srbija do završetka pregovora o amandmanima, pozivajući se na dugogodišnju praksu EP da proces pregovora ostane iza zatvorenih vrata.

Kako je N1 saznao u krugovima bliskim poslanicima Evropskog parlementa, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik nije jedini koji radi na tome da Telekom Srbija ne bude spomenut u izveštaju tog tela o Srbiji. Izvori iz dve različite grupacije u okviru Evropskog parlamenta potvrdili su nam da je preko svog dugogodišnjeg partnera Igora Žeželja, Telekom angažovao profesionalnog lobistu iz Hrvatske Daniela Mondekara kako bi im pomogao da Telekom nestane iz amandmana na izveštaj o Srbiji.

Mondekar se navodno ovih dana sastaje sa poslanicima, pre svega onih koji dolaze iz Slovenije i Hrvatske i lobira u ime Telekoma.

Mondekar je bivši saborski zastupnik, član SDP-a. Sada savetnik za odnose sa ustanovama EU. Njegove veze sežu do vrha Evropske komisije, rekao nam je izvor iz EP, koji navodi i da je pre nekoliko meseci Mondekar pomogao vlasniku Adria Media grupe Igoru Žeželju da kupi portal Euroaktiv.

Izvor iz EP rekao je za N1 da je dokument u kome se traži da se Telekom Srbija ne pominje u izveštaju o napretku Srbije, zapravo predlog sa kojim je izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik došao na sastanak o usaglašavanju amandmana.

Dva izvora iz EP, potvrdila su za N1 da je izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik predstavio poslanicima, kako navode, „ugao Telekoma Srbija“ i razloge zašto Telekom ne bi trebalo da se pominje u izveštaju.

Izvor N1 iz Evropskog parlementa kaže da Bilčikovi argumenti nisu prihvaćeni, i da deo o medijima i Telekomu Srbija ostaje u tekstu amandmana na nacrt izveštaja.

Izvor N1 iz druge grupacije u EP kaže da se podigla velika bura i da se postavlja pitanje motiva Vladimira Bilčika, koji dolazi iz Evropske narodne partije, o razlozima zašto se zalaže za Telekom Srbija.

Bilčik je telu EP sa sprečavanje korupcije prijavio da je u utorak i sredu imao sastanke – najpre sa predstavnicima Adria media grupe Igora Žeželja, a zatim i sa predstavnicima Telekoma. To je po pravilima EP morao da uradi.

Komentari (7)

Vidi sve komentare