Nova.rs: Viši tužilac u Beogradu ukida posebna odeljenja za nelegalnu gradnju

Vesti 15. jan 202322:04 6 komentara
N1

Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović izdao je krajem decembra obavezno uputstvo osnovnim tužilaštvima u glavnom gradu kojim nalaže da ubuduće, u predmetima koji se odnose na krivično delo građenje bez građevinske dozvole, to jest nelegalnu gradnju, ne postupaju više posebna odeljenja i određeni zamenici tužioca koji se godinama unazad bave procesuiranjem samo ovih krivičnih dela, već da se ovi predmeti raspoređuju ravnopravno na sve zamenike, piše portal Nova.rs.

Pročitajte još:

Viši tužilac Stefanović doneo je odluku da mimo tužilačke hijerarhije ukine posebna odeljenja (ili pojedinčna mesta specijlaizovanih zamenika) za nelegalnu gradnju u osnovnim tužilaštvima, piše Nova.rs.

Kako ističe ovaj portal, Stefanović je pre nekolkio meseci najavio je da će se VJT obračunati sa nelegalnom gradnjom u Beogradu, a sada ukida posebna odeljenja i specijalizoivane tužioce za procesuiranje dela iz ove oblasti.

„Ovakvu odluku Stefanović je pokušao da obrazloži zaključkom takopzvanog Odeljenja za profesionalni nadzor Višeg javnog tužilaštva koje je sam formirao, a koje je, između ostalog, ispitivalo i postupanja u predmetima nelegalne gradnje“, navodi Nova.rs.

Prema pisanju Nova.rs, zaključak bio je da u pojedinim osnovnim tužilaštvima, zbog manjka zaposlenih, postupaju samo jedan ili dvoje zamenika, kao i da oni nisu prošli nikakve dodatne obuke ni specijalizaciju iz ove oblasti.

„Zbog toga, kako je navelo Odeljenje za nadzor, ne postoje nikakvi osnovi da i drugi zamenici ne postupaju u ovim predmetima, posebno što se većina njih okončava Sporazumima o priznaju krivice“, piše Nova.rs.

Sagovornici lista „Nova“ kažu da je ovakvo obavezno uputstvo „u potpunosti nezakonito“ i navode da se Stefanović na ovaj način direktno umešao u procesuiranje krivičnih dela koji nisu u njegovoj nadležnosti, prenosi portal Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare