Nova runda konsultacija o amandmanima, sporna Bilčikova namera da ukloni Telekom

Vesti 15. apr 202313:41 89 komentara
Evropski parlament
FREDERICK FLORIN / AFP

Kako saznaje N1, još jedna, dodatna runda konsultacija biće održana sledeće nedelje u Briselu o amandmanima na izveštaj o Srbiji.

Iz dve grupacije Evropskog parlamenta nam je potvrđeno da saglasnosti o amandmanima nema ni posle četiri runde pregovora, koje vodi izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik.

PROČITAJTE I:

Naši izvori navode da je sporna i dalje namera izvestioca Bilčika da iz amandmana ukloni pominjanje Telekoma Srbija, kao kompanije čije poslovanje predstavlja „jednu od velikih afera“ u Srbiji i kompanije koja utiče na „kontrolu medijskog prostora“ i kontrolu informisanja u korist vlasti.

Odbor za spoljne poslove je trebalo sledeće nedelje da objavi kompromisni tekst amandmana, ali, kako do kompromisa nije došlo, predložen je novi sastanak.

Evroposlanici iz redova socijalista i demokrata, liberala i zelenih odlučni su da Telekom mora ostati u amandmanima. U suprotnom, kako su prethodno rekli za N1, spremni su da ponovo predlože izmenu amandmana tokom plenarne rasprave.

„Izostanak kompromisa o amandmanima bio bi presedan“, rekao je za N1 izvor, koji je insistirao da ostane anoniman.

Zbog produžene rasprave o amandmanima, izveštaj o Srbiji verovatno neće moći da bude razmatran na plenarnom zasedanju u maju, već će doci na dnevni red tek u junu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare