Nova sesija međustranačkog dijaloga bez dela opozicije trajala više od pet sati

Vesti 18. sep 202110:20 > 13:32101 komentara
Dijalog
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

U Palati Srbija više od pet sati trajala je nova sesija međustranačkog dijaloga vlasti i opozicije uz posredovanje evroparlamentaraca, ali u njoj ne učestvuje deo opozicionih stranaka, koje su u petak napustile dijalog. Stranka slobode i pravde, Pokret za preokret, Pokret slobodnih građana i Demokratska stranka odlučili su da neće učestvovati u nastavku razgovora, a kako su preneli novinarima - vlast je odbila sve predloge koji se tiču izbora i zastupljenosti opozicije u medijima. Dragan Đilas rekao je da je dokument koji su ponudili evroparlamentarci ocenjen kao neprihvatljiv, jer ne nudi konkretna rešanja ni mehanizme.

Povezane vesti

Ova sesija razgovora počela je još jutros u 8.00 sati, a prvi su razgovarali predstavnici opozicije sa evroparlamentarcima. Potom je održan i sastanak predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića sa predstavnicima EP.

Učesnici međustranačkog dijaloga izašli su oko 13 sati na pauzu, nakon čega su nastavili razgovore, koji su i okončani oko 13.30. Za to vreme medijske ekipe – čekale su zaključane u prostoriji pored.

Na današnji sastanak u Palati Srbija, kako javlja reporter N1 među prvima su stigli predstavnici SNS-a Marjan Rističević i Vladimir Orlić, a iz opozicije lider Dveri Boško Obradović i predsednik Pokreta Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je jutros da će do 12 časova, na sednici akteri probati da definišu tekst koji bi predstavljao kompromis, čak i sa partijama koje, kako je rekao, „samo traže alibi“ kako ne bi izašle na predstojeće izbore.

Predsednik parlamenta je izrazio nadu da će se danas do podneva postići saglasnost svih učesnika oko teksta predloga, „koji su tokom noći predstavnici Evropskog parlamenta“ pokušali da definišu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je i predsednik Srpske napredne stranke, izjavio je sinoć da je ta stranka prihvatila veći deo predloga evroparlamenaraca oko poboljšanja izbornih uslova, i dodao da su spremni da sve to implementiraju „ma koliko to bilo teško za njih“.

Komentari

Vaš komentar