Nova spomen-ploča i trg trojici braće Milić u Kosovskoj Mitrovici

Vesti 27. sep 202215:00 0 komentara
Kossev

U severnom delu Kosovske Mitrovice otkrivena je nova spomen-ploča posvećena trojici braće Milić, blizancima Bobanu i Srđanu poginulima 1999. tokom NATO bombardovanja, kao i bratu Goranu, preminulom od tuge na godišnjicu njihove smrti.

Nova spomen ploča postavljena je na trgu koji nosi naziv po stradaloj braći. Na trgu je podignuta i skulptura „Kosovski božur“.

Ceremoniji upriličenoj povodom otkrivanja nove spomen-ploče, uz veliki broj okupljenih sa severa i drugih srpskih sredina na Kosovu i Metohiji, prisustvovala je i Nada Milić, majka stradalih mladića.

„Moje srce je sada prepolovljeno. Pola je tužno a pola je veselo, kada vidim ovaj narod koji je došao i ispoštovao moju decu pre svega, zahvaljujući građanima Mitrovice koji su se okupili u ovolikom broju i odali poštu mojim sinovima“, poručila je Nada Milić.

Najpre je poginuo Srđan, vodnik prve klase, u 26. godini. Sa vozačem i još tri vojnika krenuo je vozilom na zadatak. Stotinak metara od mesta polaska njihovo vozilo je naišlo na minu. Sva tri vojnika su poginula na licu mesta, Srđan je, teško ranjen, prebačen u bolnicu u Mitrovicu, a potom na VMA, gde je preminuo 4. aprila 1999. godine.

Nekoliko dana nakon što je Srđan sahranjen u Prištini, Miliće je zadesila nova tragedija. Na ratnom zadatku poginuo je i Boban, potporučnik, drugi sin blizanac. Boban se nalazio u oklopnom vozilu sa još sedmoricom vojnika. Dve rakete na toplotno navođenje pogodile su njihovo vozilo.

Posle bombardovanja Dragoljub, Nada i njihov najstariji sin Goran krenuli su u Kraljevo, gde su imali kuću. Ali tuga za Srđanom i Bobanom je bila tolika da Goran to nije izdržao. Srce mu je prepuklo za braćom godinu dana kasnije, tačnije 13. maja.

Na groblju „Barutana“ u Kraljevu stoje humke sva tri brata, a od 2011 godine pridružio im se i otac Dragoljub.

Na novootkrivenoj spomen ploči braći Milić cveće su pored majke Nade, položili zamenik direktora Kancelarije za KiM Borislav Tajić, predsednik Srpske liste Goran Rakić i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!