Nova stranka napustila Liberale Jugoistočne Evrope zbog prijema Tačijeve DPK

Vesti 17. maj 202214:59 1 komentar
Nova stranka

Predsedništvo Nove stranke jednoglasno je u Beogradu donelo odluku da ta stranka napusti LIBSEEN (Liberali Jugoistočne Evrope) zbog prijema u tu organizaciju stranke Demokratske partije Kosova (DPK) čiji je osnivač Hašim Tači.

„Smatramo da organizacijama čiji su osnivači ratni zločinci, nije mesto u liberalnim organizacijama, već na smetlištu istorije“, piše u saopštenju Nove stranke.

Navedeno je da Nova stranka „teži ideologiji kojoj je cilj postizanje slobode pojedinca na račun društvene jednakosti i društvene stabilnosti“, a da je DPK „sasvim suprotna tome“, te „ne delimo iste civilizacijske vrednosti koje su u jezgru liberalne ideologije“.

Nova stranka smatra da DPK „nije doživela potpunu katarzu i distanciranje od svojih osnivača koji su optuženi za teške ratne zločine i zločine protiv čovečnosti“, a to su, kako je navedeno, „nezakonito zatvaranje, okrutno postupanje, mučenje i ubistva, kao i zarobljavanje, prisilan nestanak i progon ljudi“.

Na sastanku u Sarajevu proteklog vikenda od tri organizacije iz Srbije dve su glasale protiv prijema DPK, dok je jedna bila za.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare