Nova: Viši tužilac objavio rat svim inspektorima 4. odeljenja zbog Milenkovića

Vesti 22. jul 202217:55 > 23. jul 2022 19:44 105 komentara
Tanjug / Strahinja Aćimović

Viši javni tužilac Nenad Stefanović, koji je pokrenuo predistražni postupak u slučaju inspektora Slobodana Milenkovića, koji je razotkrio "Jovanjicu", naredio je svim svojim postupajućim zamenicima da od sada, za sve inspektore iz Četvrtog odeljenja beogradske policije, kojima je Milenković načelnik, važe nova pravila u zajedničkom postupanju, piše Nova.

Kako saznaju novine „Nova“ iz više različitih izvora, Stefanović je održao kolegijum u tužilaštvu pre nekoliko dana, na kom je izdao nova uputstva svim svojim zamenicima, a koja se tiču postupanja samo i isključivo sa policajcima iz odeljenja na čijem je čelu Milenković. S obzirom na to da je naredba izdata u vreme kada je počela hajka na inspektora Milenkovića, kog je bivša državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović optužila da „radi drogu“, kao i da su njegove kolege javno iskazale solidarnost sa njim, sasvim je izvesno da je upravo sve to doprinelo da tužilac Stefanović promeni „raspoloženje“.

POVEZANE VESTI:

„Stefanović je naredio svojim zamenicima da svaki put kada neki inspektor izostane sa suđenja, na kom bi trebalo da bude saslušan kao svedok, traže od suda da im izrekne maksimalnu novčanu kaznu od 150.000 dinara, bez obzira na to što za izostanak imaju opravdanje. Iako se inspektori generalno odazivaju svakom pozivu suda, dogodi se da neko ne dođe, jer je poslovno sprečen, ili je jednostavno tog jutra izašao iz noćne smene. Sud je uvek imao razumevanja za opravdane izostanke i nikada nikom u tužilaštvu nije palo na pamet da traži kažnjavanje. Pritom, ovaj iznos kazne predviđen je Zakonom za one koji odbiju da svedoče, a ne za one koji bez opravdanja izostanu, tako da je jasno šta ovim pokušava da izazove“, kazao je jedan od izvora „Nove“.

On dodaje da je ovo samo jedna od izrečenih „mera“ protiv inspektora, a da je poseban atak predviđen za istrage.

„Naredio je da se više ne odgovara po automatizmu na zahteve policije, već da se za sve što potražuju, podobno ispitaju za šta im je sve to potrebno. Preciznije, rekao je da svaki put kada dođe njihov kurir sa zahtevima za izdavanje listinga određenih brojeva, čiji su korisnici, na primer, osobe koje inspektori istražuju i protiv kojih prikupljaju dokaze da bi mogli da ih procesuiraju, traže detaljno obrazloženje za svaki zahtev ponaosob. Pošto kuriri ne znaju da obrazlože nijedan, a kamoli desetine zahteva, Stefanović je svojim tužiocima rekao da za svaki zovu inspektore i traže objašenjenje“, dodao je izvor „Nove“.

Zamenici višeg tužioca su, kako kaže izvor lista, šokirani izašli sa kolegijuma.

„Svima je bilo jasno da na ovaj način objavljuju rat Četvrtom odeljenju. Mnogi su rekli da ne znaju kako da sporovedu naredbu Stefanovića, jer im je besmisleno da tek tako počnu da maltretiraju policajce sa kojima godinama unazad sarađuju. Ono što je najpotresnije u čitavoj priči jeste da upravo od rada Četvrtog odeljenja, koje se na ovaj način jasno opstruira, zavise rezultati rada čitavog Višeg javnog tužilaštva, jer su od 50 do 70 odsto ukupne statistike upravo procesi za drogu“, kaže sagovornik „Nove“, napominjući da je ovo pokušaj da se onesposobi rad Sentinog odeljenja, kako bi bilo lakše rasformirano.

Opširnije čitajte na Nova.rs.

Komentari (105)

Vidi sve komentare