Novaković: Kurti najavom tužbe za genocid učvršćuje poziciju prema Srbiji

Vesti 05. maj 202119:42 11 komentara

Vlada Kosova najavila je da planira da protiv Srbije podnese tužbu za genocid pred Međunarodnim sudom pravde. To bi, prema najavi portparola kosovske vlade moglo da se desi pre kraja sledeće godine. Ovo nije prvi put da kosovski zvaničnici najavljuju tužbu za genocid. Sada je predlažu i oni koji su je smatrali nemogućom.

Najdalje se otišlo usvajanjem skupštinske rezolucije o srpskom genocidu na Kosovu 2019. godine i formiranjem parlamentarnog odbora koji je trebalo da radi na usklađivanju stavova o formiranju međunarodnog tribunala za genocid Srbije na Kosovu, podseća novinarka Milica Radovanović.

Tada su, dodaje, takve inicijative bile okarakterisane kao nedovoljno ozbiljne i populističke. Tužbu je 2015. godine najavljivao i Hašim Tači kojem se danas, u Hagu, sudi za ratne zločine.

Povezane vesti

„Sama Vjosa Osmani, koja je između ostalog profesorica međunarodnog prava, 2015. godine je kritikovala Tačijevu najavu i okarakterisala je kao nemoguću, zato što Kosovo nije članica Ujedinjenih nacija, niti potpisnica statuta Međunarodnog suda pravde. Međutim, sada i ona najavljuje podnošenje ovakve tužbe iako se otežavajuće okolnosti na koje je ona ukazivala te 2015. u međuvremenu nisu promenile“, kaže Milica Radovanović, novinarka portala Crno beli svet.

Na Kosovu se razmatra i mogućnost da tužbu podnese Albanija kao članica Ujedinjenih nacija.

„Ja mislim da će Vlada Aljbina Kurtija to da uradi u što kraćem roku. Mislim da nije bilo nikakvih pravnih razloga da Hašim Tači u svojstvu u kojem je bio, svojstvu premijera Kosova, predsednika Kosova, zašto nije podneo tužbu do sada“, kaže advokat iz Prištine Tom Gaši.

Ukoliko bi tužba i bila podneta pitanje je da li bi Međunarodni sud pravde takav zločin mogao da utvrdi ako se uzme u obzir da presuda za genocid ne postoji pred Haškim tribunalom, objašnjava Radovanović.

„Iako Međunarodni sud pravde nije formalno obavezan da se pridržava prakse Haškog tribunala ocene su da je reč o konzervativnijoj pravosudnoj instituciji koja bi teško mogla da zauzme neko liberalnije stanovište po ovom pitanju od onog koje je zauzelo tužilaštvo Haškog tribunala i donese neku drugačiju presudu“, kaže Radovanović.

Najava tužbe je u funkciji učvršćivanja vlasti Aljbina Kurtija, smatra Igor Novaković. Osim unutrašnjih vidi i spoljne razloge s obzirom na to da je kosovski premijer novi igrač u pregovorima sa Beogradom.

„Podiže uloge i učvršćuje svoju poziciju prema Srbiji. Odnosno može da kaže ‘ok ovo je ono što mi tražimo, šta ste vi spremni da nam date’. Naravno ja nisam siguran da to uopšte može biti tačka u dijalogu“, kaže Igor Novaković iz ISAC fonda.

Dodaje da postoji mogućnost za neke individualne tužbe poput onih za odštetu porodicama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare