Novaković: Novi Sad se gradi, ali se ne razvija

Vesti 14. maj 202214:56 > 14:57 2 komentara
N1/arhiva

Predsednik novosadskog odbora Narodne stranke Borislav Novaković ocenio je u saopštenju povodom najave gradonačelnika Novog Sada da bi novi Generalni urbanistički plan grada (GUP) mogao biti na dnevnom redu u junu ili julu, da u novom GUP ne postoji nijedan ideja kako urediti urbani život grada, mada se Novi Sad gradi, ali se ne razvija.

Novaković je rekao da se iz dokumenta vidi da se urbanizam sveo na građevinsku ekspanziju i „stanograđevinsku metastazu grada“ i da je „Novi Sad postao grad po meri investitora“.

On je u saopštenju naveo loše strane novog GUP. Dodao je da se sve što je opozicija govorila o projektu „Novi Sad na vodi“ pokazalo kao potpuno tačno – da se ovim GUP na najlepšem delu dunavske obale planira izgradnja zgrada izrazito visoke spratnosti i da je to plan kojim će priobalje biti obesmišljeno gradnjom „tajkunskog naselja“.

„Oni koji budu mogli da plate od 4.000 do 7.000 evra po metru kvadratnom u zgradama koje će potpuno uzurpirati obalu, imaće pogled na Dunav i Frušku goru. Mi, ostali smrtnici, gledaćemo to prostačenje, poseljačenje i ubijanje duha ovog grada“, poručio je Novaković.

On je dodao i da se vidi da je na prostoru Brodogradilišta, koje je u vlasništvu kompanije Galens, predviđena gradnja zgrada od 20 spratova.

„Posao za tužilaštvo i policiju je da ispita kako se Galens i gradski oci uopšte usuđuju da grade na zemljištu koje nije Galensovo. Naime, kupujući Brodogradilište, Galens je postao vlasnik objekata, ali ne i zemljišta. Ima pravo korišćenja, ali ne i pravo svojine“, istakao je Novaković u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare