Novaković: Sednica o Kosovu Vučićev igrokaz, cilj da se „kupi vreme“

Vesti 02. feb 202312:324 komentara
Borislav Novaković
N1

Borislav Novaković iz Narodne stranke za N1 kaže da misli da neće biti epiloga Skupštinske sednice o Kosovu. "Mislim da je ovo deo Vučićevog igrokaza i služi samo jednom - Vučić ima procenu da je Aljbin Kurti toliko rigidan i da je njegovo ponašanje oslobođeno diplomatskog takta da će verovatno odbiti ZSO. Kada Kurti to učini - Vučić će se pokazati kao konstruktivan pregovarač i tako kupiti još godinu dana pregovora i za njihov krah neće biti optužen on već rigidnost Aljbina Kurtija. Ovo je samo politički igrokaz kojim se kupuje vreme i ništa više", kaže Novaković.

Povezane vesti

Na pitanje šta je novo saznao iz Vučićevog izlaganja, Novaković kaže:

„Posle ovog ništa nije jasnije, a mnogo toga što bi moralo da se razjasni. Razumeli smo da se glavni razgovor vodi oko ZSO, što je potpuno smešno jer ZSO je predviđena još Briselskim sporazumom. Dakle, mislim da ne može da se pravi glavni dobitak ovih pregovora preko ZSO; a njeno formiranje je predviđeno Briselskim sporazumom. ZSO, kojoj se trenutno opire Aljbin Kurti predstavlja nešto malo više od NVO, njene ingerencije su u domenu zdravstva, obrazovanja i prostornog planiranja. Plašim se ako ta zajednica opština ne bude imala izvršne funkcije i šira ovlašćenja, kao i bolje utemeljen budžet, da neće biti garant stabilnosti i sigurnosti srpske zajednice na Kosovu“, dodao je Novaković.

Na pitanje šta će poslanici njegove stranke danas raditi u parlamentu, odgovara:

„Insistiraćemo da se skine veo tajne, u ovoj atmosferi ne možemo razgovarati u kojoj samo predsednik zna šta razgovara i kada ga optužimo za nešto on odgovara da nije tačno, a samo on zna pod znacima navoda šta je tačno i uvodi nas u jednu manipulaciju“.

Novaković navodi i da danas u skupštini nije bio govor predsednika, već predsednika SNS, kao i da je on unosio stranačke elemente i koristio govorinicu da se hvali ekonomskim uspesima.

Povodom odluke da bude među onima koji su uneli transparente u Skupštinu, Borislav Novaković koji je nosio transparent „Odgovaraćete“ sa likom Olivera Ivanovića, kaže da je sramotno da još ne znamo ko je inspirisao, organizovao i ko je izvršio ubistvo Ivanovića.

„Mi dugujemo i Oliver Ivanoviću i njegovoj porodici, narodu na KiM, ali i narodu celom u Srbiji, odgovor na pitanje ko je ubio Ivanovića. Ako ostane nerazrešeno to pitanje, znatno će opeterećivati političke odnose u Srbiji i na KiM“, rekao je Novaković.

Povodom Vučićevih navoda da je svog sina slao u zatvor da poseti Olivera Ivanovića i da je pomagao porodicu dok je Ivanović bio u zatvoru, Novaković navodi:

„Neću da se bavim onim što u normalnoj državi rade policija i tužilaštvo. Mogu samo da konstatujem da je preko Pinka i reklama koje su neposredno pre ubistva stvarali atmosferu i okolnosti u kojima je to ubistvo moguće i okolnosti u kojima to ubistvo ne mora da izazove toliko veliko ogročenje, s obzirom na sve kvalifikacije, s obzitom na sve izraze kojim su kvalifikovali ličnost Ivanovića, nažalost je pripremana atmosfera i to od strane onih medija koje kontroliše SNS i to je sramotno i zbog toga pokušavaju da primire savest, navodeći neke stvari koje nisu presudno važne“.

„Da preko državnih medija koje kontorliše SNS nije oblikovana atmosfera u kojoj je bilo zamislivo i da se ovo dogodi, to se nikada ne bi dogodilo“, kaže Novaković.

Komentari

Vaš komentar