Nove muke s vodom u Zrenjaninu, Vodovod objavio – Fabrika ne ispunjava uslove

Vesti 26. jan 202120:20 14 komentara

Zrenjaninski Vodovod objavio je da je, nakon 29 dana monitoringa rada Fabrike vode, stručna komisija utvrdila da to postrojenje nije ispunilo nijedan od 34 propisana tehnička uslova, te da svojim radom ugrožava celokupan sistem vodosnabdevanja i kanalizacije u gradu. U Fabrici, s druge strane, odgovaraju da izveštaj komisije još nisu videli i odbacuju navode da ugrožavaju sistem.

Pre tačno 17 godina građani Zrenjanina obavešteni su da im je voda zabranjena za piće. Pre šest su obavešteni da je potpisan ugovor o izgradnji Fabrike vode i da će ona biti završena za osam meseci. Pre pet dana Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ obavestilo ih je da Fabrika ne ispunjava tehničke uslove i da svojim radom ugrožava celokupan sistem vodosnabdevanja u gradu.

„Pre svega, mi nismo dobili taj izveštaj stručne komisije. Ne može biti da nijedna od 34 tačke nije ispunjena“, kaže direktor Fabrike vode Bojan Dimkić.

Direktor Fabrike vode kaže – o svakoj toj stavci izjasniće se kada izveštaj do njih stigne. U međuvremenu, od Vodovoda i predstavnika grada traži sastanak da bi razjasnili stvari.

„Politika investitora iz Izraela je bila da se sve otvoreno radi, da se sve eventualne nesuglasice zajednički rešavaju. Vrata su bila otvorena svakome iz Vodovoda da se pregleda svaki, pa i najmanji nedostatak, tako da nas je jako iznenadilo da su pristupili medijima bez da nas obaveste kao partnera“, kaže Dimkić.

Izveštaj komisije još nije javan. Javno je saopštenje Vodovoda koje, između ostalog, kaže da od 105 analiza prečišćene vode, 13 uzoraka nije bilo ispravno, da su gubici višestruko prevazilazili propisanu granicu, što je ugrozilo izvorište, a da su netretirane otpadne vode ubrzale propadanje kanalizacije. Naveli su i da je rad postrojenja nestabilan zbog čestih havarija, od kojih se poslednja – eksplozija u kojoj su povređena dva radnika, dogodila samo dan pred istek roka do kog je fabrika trebalo da ispuni sve uslove. Nije realno da ugrožavaju sistem, a rešenje je bilo na pomolu, kaže njen direktor.

„Mnogo toga je urađeno i većina nedostataka koji su postojali je bila na stolu i rešavala se korak po korak. Nije bilo moguće da se uradi sve odjednom, pogotovo dok je fabrika bila u pogonu. Nama je trebalo još jedno, gruba procena, oko šest meseci.. Bila je predviđena izgradnja nove linije i aktiviranje postrojenja za mulj da bi se 99 odsto neusklađenosti rešilo“, kaže Dimkić.

Godinu za godinom slušaju o odlaganju rokova, a sada su prvi put od zvaničnika čuli ono na šta i sami dugo upozoravaju, kažu u civilnom sektoru.

„Jedina novost za nas iz ‘Građanskog preokreta’ jeste što je konačno Vodovod progovorio. Ono što se desilo za vreme te analize ukazuje na ono što od početka tvrdimo – to postrojenje nije u stanju da reši problem vodosnabdevanja u gradu Zrenjaninu, a za sve ovo vreme, ovih šest godina, su otišle stotine miliona dinara javnog novca pomoći privatnoj kompaniji koja nije uspela da reši ovaj problem“, kaže Dušan Kokot iz NVO Građanski preokret.

Preko stotinu miliona dinara isplaćeno je Fabrici na ime subvencija i pozajmica, a Grad je do sada dao i milion evra za prečišćenu vodu. Da komentarišu nalaze Vodovoda u kabinetu gradonačelnika nisu želeli, jer čekaju odgovore iz Fabrike.

S druge strane, „Građanski preokret“ podseća da čeka odgovore od premijerke, budući da je još sredinom 2019. u Fabrici vode najavila da će ih građani vrlo brzo dobiti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare