Nove pretnje smrću novinarima televizije N1

Vesti 19. apr 202212:13 > 16:42 22 komentara
n1

Na mejl beogradske redakcije N1 u ponedeljak, 18. aprila stigla je poruka preteće sadržine: "Vas govna plaćenička američka treba poklati ko štakore koliko lažete". Ovo je samo jedna u nizu pretnji i verbalnih napada koje trpe zaposleni u toj nezavisnoj medijskoj kući.

Direktor N1 Srbija televizije Igor Božić potvrdio je da je ovo još jedna u nizu pretnji koje ova televizija dobija, navodi se u saopštenju mreže SafeJournalist (SJ). “Možemo da kažemo da je ovo samo nastavak pretnji koje primamo i da članovi redakcije osećaju ugroženost kada dobiju ovako brutalne pretnje”, rekao je za SJ Igor Božić.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić osudio je nove pretnje novinarima N1.

„I ova pretnja je rezultat dugogodišnje bezobzirne kampanje režima protiv Televizije N1 i novinara te medijske kuće, a slični komentari i poruke su preplavili veći deo našeg javnog prostora – od Skupštine, preko prorežimskih medija do društvenih mreža. Godinama se vodi hajka na naše koleginice i kolege iz N1 i drugih nezavisnih i profesionalnih medija, pretvarajući ih na taj način u legitimne mete mnogim ostrašćenim i nasilju sklonim osobama. Nadam se da će nadležni organi pronaći nasilnika koji je uputio ovu opasnu pretnju“, rekao je Bodrožić ovim povodom.

Mreža SafeJournalist, koja predstavlja više od 8.200 medijskih radnika na zapadnom Blkanu, pridružuje se NUNS-u u osudi pretnje upućene redakciji N1 Srbija. Mreža poziva nadležne institucije u Srbiji da deluju i osiguraju bezbednost novinara. Takođe se nadaju da će nadležni brzo sprovesti ceo postupak i kazniti počinioca.

SJ mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

SJ čine Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinara, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Sindikat medija Crne Gore.

UNS: Policija i Tužilaštvo da otkriju ko preti

I Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je pretnju koja je stigla na imejl beogradske redakcije N1 i pozvalo policiju i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da otkriju počinioce.

U saopštenju UNS podseća da je ovo samo jedna u nizu pretnji upućenih redakciji N1 i da su u samo dva slučaja usledile kazne za počinioce.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare