Nove tenzije i nova pauza u Skupštini, ministri i poslanici razmenili optužbe

Vesti 07. dec 202210:50 > 13:4617 komentara
skupština srbije opozicija poslovnici protest
N1

Poslanici Skupštine Srbije nisu odmah nastavili raspravu o amandmanima na predlog Zakona o Budžetu za 2023, jer predsedavajuća Sandra Božić nije dozvolila da govore o povredama Poslovnika Narodne skupštine. Na početku sednice više poslanika opozicije je tražilo da govore o povredi Poslovnika, ali im potpredsednica Božić nije dala reč, već je prozivala govornike po amandmanima. Predsednik parlamenta Vladimir Orlić odredio je u 13 sati još jednu pauzu, posle oštre rasprave poslanika Narodne stranke i nekih ministara. Pre pauze, Orlić je izrekao opomenu poslaniku Radomiru Lazoviću iz "Zeleno levog kluba", ali nije objasnio zašto.

Poslanici opozicije podigli su Poslovnike i stoje ispred predsedavajuće, koja je rekla da razume potrebu da prave „isti cirkus“, „performans“ i „vrše političko nasilje nad većinom“.

Ona je odredila pauzu od pet minuta kako bi se, kako je rekla, u sali uspostavio red.

Posle nešto manje od pet minuta, Božić se ponovo obratila rečima: „Nastavljamo rad, reč ima Nebojša Zelenović. Gospodine Zelenoviću po Polsovniku želite da govorite ili ne?“

Poslanici opozicije su se zatim vratili u svoje klupe, i skupštinska rasprava je nastavljena obraćanjem poslanika Zelenovića koji je, reklamirajući povredu Poslovnika, poručio da je sve što opozicija traži da se poštuje zakon.

Božić mu je ubrzo isključila mikrofon, i dala reč poslaniku koalicije Nada Predragu Marseniću da obrazloži amandman koji je podneo.

Na predlog budžeta podneto je 177 amandmana, a Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo odbacio je 76, a opozicija smatra da su amandmani odbačeni nasumično „kako bi se uštedelo vreme“.

Oštre optužbe, opomena, pa opet pauza

Na današnjoj sednici Skupštine došlo je do oštre razmene optužbi izmedju poslanika Narodne stranke i ministara u Vladi Srbije, nakon čega je predsednik Skupštine Vladimir Orlić odredio pauzu pre 13 časova, iako je redovna pauza u 14 sati.

Poslanik Narodne stranke Borislav Novaković i ministar odbrane Miloš Vučević ušli su u raspravu o poslovima koje u Novom Sadu dobija firma biznismena sa Kosova Zvonka Veselinovića.

„Ko je to osudio Zvonka Veselinovića, jeste li vi to na strani (Aljbina) Kurtija“, pitao je ministar odbrane poslanika pošto je Novaković naveo da Veselinovićeva firma dobija sve poslove, „kao da je jedina“.

Poslanica Narodne stranke Ivana Parlić rekla je da su premijerka i brojni ministri u stvari lobisti Rio Tinta i da je ona saznala da je Rio Tinto od premijerke tražio da za pobunjeni narod koristi izraz „lažni ekolozi“, što ona i čini.

„Meni se čini da je i premijerka lažna, da ste vi lažni ministri, a u stvari ste lobisti Rio Tinta. I drago mi je da je tu ministarka pravde, vi ste lažna ministarka, jer nema nezavisnog pravosuđa dok vi lomite kolač na slavi Srpske napredne stranke“, rekla je Parlić.

Ministarka pravde Maja Popović odgovorila je da joj je čast što je bila na slavi SNS-a, jer su upravo poslanici te stranke podržali ustavne amandmane, kojima će se dobiti za nezavisno pravosuđe.

U nastavku se ponovo nekoliko poslanika opozicije javilo da govori o povredi poslovnika, na šta ih je Orlić pitao da li žele da rade ili ne.

Pre pauze, Orlić je izrekao opomenu poslaniku Radomiru Lazoviću iz „Zeleno levog kluba“, ali nije objasnio zašto, niti je rekao do kada će pauza da traje.

Opozicija najavljuje otpor

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Zoran Lutovac upozorio je danas na „potcenjivački odnos“ rukovodstva Skupštine, a pre svega članova Vlade, zbog načina na koji se odnose prema Poslovniku o radu i jednom od najvažnijih zakona koji se donose, o budžetu za sledeću godinu, jer u sali nema ni premijerke Ane Brnabić ni većine ministara.

„Ovim zakonom se odlučuje o sudbini ljudi, a rekli su da imaju važne sastanke. Šta je to važnije od budžeta? Ovo je duboko poniženje građana i Skupštine. Oni znaju da oni upravljaju Skupštinom i da će na zvonce biti izglasano ono što predlože“, rekao je Lutovac.

On je poručio da opozicija neće dozvoliti uskraćivanje prava poslanicima, „organizovaće se i pružiti otpor“.

Na isto je upozorio i zamenik šefa poslaničke grupe Moramo – Zajedno Aleksandar Jovanović, koji je rekao: Svaki put kad budete kršili zakon, koji je u Poslovniku, blokiraćemo rad Skupštine.

Poslanik kluba Ujedinjeni Borko Stefanović konstatovao je da je na delu opasan presedan koji narušava pravni poredak zemlje, jer se odbijanjem stavljanja na dnevni red amandmana opozicije polovina građana ove zemlje koja je za njih glasala proglašava za neprijatelja.

„Pogazili ste pravo na podnošenje amandmana. To je opasno za naš poredak, još nerođenu demokratiju i budućnost ove zemlje“, ocenio je Stefanović.

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević je rekao da mu je ovo četvrti mandat u Skupštini i da mu nikad do sada nije odbijen amandman, a sad se odbijaju bez obrazloženja.

Prema njegovom mišljenju, razlog za to je paničan strah od gubitka vlasti, jer će biti uhvaćeni „sa rukama u pekmezu“.

Komentari

Vaš komentar