Novi 6. oktobar: Pismo kongresmena – najava sankcija kriminalnim licima režima

Vesti 07. nov 202112:08 > 12:09 25 komentara
REUTERS/Elizabeth Frantz/File Photo

Pokret Novi 6. oktobar pozdravio je pismo grupe američkih kongresmena koji su zatražili od predsednika SAD da razmotri uvođenje sankcija onima koji destabilizuju Zapadni Balkan i optužili predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je produbio korupciju i da vrši pritisak na medije.

Povezane vesti:

„Pozdravljamo što su kongresmeni prihvatili upravo one inicijative koje je Novi 6. oktobar davao više od godinu dana donosiocima političkih odluka u SAD, pre svega u direktnoj komunikacija sa njima, a zatim i putem (retkih) medija koji su imali hrabrosti da objave saopštenja i otvorena pisma našeg pokreta“, navodi se u saopštenju.

Iz tog pokreta najavljuju da će nastaviti rad na sastavljanju „liste individua iz kriminalizovane izvršne vlasti i pravosuđa, a koje bi bile podrvrgnute prvo individualnim sankcijama koje se sada več sasvim konkretno najavljuju iz SAD, a zatim i tranzicionoj pravdi“.

„Lista obuhvata za sada oko 40 imena, pre svega iz oblasti pravosuđa, ali i iz najviših ešalona izvršne vlasti, kao i finansijera kriminala u različitim oblastima nezakonitog delovanja. Očekujemo značajno proširivanje ove liste“, dodaje se u saopštenju.

Novi 6. oktobar smatra da je pismo kongresmena „tek prva akcija u nizu sa kojom će se režim u Srbiji suočiti zbog pogubne politike njenog šefa Aleksandra Vučića“, i ukazuje na to da ove sankcije nisu uperene prema Srbiji već isključivo prema „kriminalcima u režimu koji je zaposeo vlast u Srbiji“.

Iluzorno je bilo očekivati da će Administracija SAD žmuriti pred urušavanjem institucija i vladavine prava u zemlji koja se pod plaštom evropskih integracija, politički i geo-strateški okreće orijentalnim despotijama, navode iz pokreta.

„Prevrtljivost i lažljivost u međunarodnim odnosima u stopu je pratilo zatiranje krhke demokratije i kršenje ljudskih prava. Izgleda da je čaša prelivena, jer više se ne radi samo o Srbiji, već o čitavom regionu. Šamar kongresmena je ponižavajuća opomena nedostojnoj politici, ali i najava novih, oštrijih, sankcija koje se prema kriminalnim licima Vučićevog režima mogu očekivati u narednom periodu“, konstatuje profesor Vojin Rakić, predsednik Novog 6. oktobra.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare