Novi 6. oktobar poziva građane Srbije da ne izađu na referendum

Vesti 10. jan 202216:15 11 komentara
N1 (ilustracija)

Pokret Novi 6. oktobar poziva građane Srbije da ne izađu na referendum koji je zakazan za 16. januar, navodeći da za to postoje najmanje četiri razloga: referendum je nelegitiman, irelevantan, besmislen i dodatno štetan za režim u slučaju slabe izlaznosti.

Predsednik Pokreta Vojin Rakić kaže za portal N1 da „Vučićev režim loše prolazi bez obzira na ishod referenduma, a slaba izlaznost dodatno delegitimizuje njegovu vlast“.

Povezane vesti:

„Referendum se može smatrati neuspelim ako nijedan od dva odgovora ne dobije više od 50 odsto glasova ukupnog biračkog tela, dok bi ukupna izlaznost ispod 50 odsto na referendumu o kardinalnom pitanju koje bi trebalo da pruži odgovor na shvatanje građana o podeli vlasti, predstavljalo potpuni krah referenduma“, ističe Rakić.

Prema njegovim rečima, referendum je nelegitiman jer ga je raspisala nelegitimna skupština.

„Skupština je nelegitimna jer je nastala na lažnim izborima koje je relevantna opozicija uspešno bojkotovala. Izlaskom na referendum ne treba davati legitimitet nelegitimnoj Skupštini Srbije“, poručuje Rakić.

On ocenjuje i da referendumsko pitanje nije relevantno, dodajući da su predložene promene u pravosudnom sistemu „samo kozmetičke“ i da urušeno pravosuđe neće učiniti boljim.

„Treće, uslov za uspešnost referenduma ne zavisi od izlaznosti, što obesmišljava referendum. Na primer, dovoljno bi bilo da na njega izađe samo jedna osoba i referendum bi čak i tada formalno uspeo“, podseća Rakić.

N1

Kako kaže, bilo koji ishod referenduma nepovoljan je za režim i zato snatra da nema razloga izlaziti na njega, već samo da ga „slabim odzivom treba učiniti još nelegitimnijim“.

„Naime, ako većina zaokruži NE, neophodno je da se dalje urušavanje pravosuđa zaustavi. Ukoliko pak većina zaokruži DA, podrazumeva se generalni reizbor svih sudija koje bi bile birane na formalno drugačiji način“ navodi Rakić i dodaje da udruženja građana, političke stranke i građanski protesti tada treba da „stupe na scenu sa zahtevom za izborom potpuno novog, nekompromitovanog sudijskog kadra“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare