Novi 6. oktobar: Referendum doživeo potpuni krah, čestitamo građanima Srbije

Vesti 16. jan 202222:03 > 22:55 53 komentara
Novi 6. oktobar, logo
Pokret Novi 6. oktobar

„Čestitamo građanima Srbije što su ubedljivom većinom odlučili da ignorišu referendum i što su svojim neizlaskom na glasanje dodatno oslabili režim Aleksandra Vučića“, saopštio je Pokret Novi 6. oktobar.

„Novi 6. oktobar je jedan od prvih, ako ne i prvi pokret u Srbiji koji je građanima uputio obrazložen poziv da ne učestvuju na referendumu. U tom pozivu je navedeno zašto je referendum nelegitiman, irelevantan, besmislen i da slaba izlaznost dodatno šteti režimu“, navodi se u saopštenju.

Povezane vesti:

Novi 6. oktobar podseća da je predsednik tog pokreta Vojin Rakić za N1 izjavio da se referendum može smatrati neuspelim ako nijedan od dva ponuđena odgovora ne dobije više od 50 odsto glasova ukupnog biračkog tela, „dok bi ukupna izlaznost ispod 50 odsto na referendumu o kardinalnom pitanju koje bi trebalo da pruži odgovor na shvatanje građana o podeli vlasti, predstavljalo krah referenduma“.

„Ne samo što nijedna od ponuđenih opcija nije dobila glas više od 50 odsto ukupnog biračkog tela, već je ukupna izlaznost na referendum bila ubedljivo ispod 50 odsto, i to uprkos snažnoj agitaciji režima, njegovih satelitskih stranaka i jednog broja različito mislećih ljudi u nekim strankama i udruženjima građana da danas neizostavno izađu na glasanje – bilo da bi zaokružili ‘da‘ ili ‘ne‘. Veoma slaba izlaznost od oko 30 odsto, dakle znatno ispod 50 odsto biračkog tela, znači da je referendum doživeo potpuni krah, a samim tim i režim koji ga je organizovao“, zaključuje se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare