Novi dan: Bajdenova uredba – mač nad glavom političke elite na Zapadnom Balkanu

Vesti 11. jun 202110:36 1 komentar

Pre zvanične posete Evropi američki predsednik Džozef Bajden potpisao je uredbu kojom se proširuje opseg kaznenih mera za Zapadni Balkan i kriterijumi za uvođenje američkih sankcija. Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije i Stevan Nedeljković sa Fakulteta političkih nauka ocenili su u u Novom danu TV N1 da je Bajdenova administracija tom uredbom postavila granicu ponašanja političkoj eliti na Zapadnom Balkanu.

Zečević je podsetio da se Bajdenova administracija vraća na ono što je, kako je istakao, suština američke spoljne politike – da Amerikanci budu lideri zapadnog sveta i oni koji uspostavljaju pravila.

Brisel je odmah reagovao porukom da razmišljanje o sankcijama za Zapadni Balkan nije na dnevnom redu EU.

POVEZANE VESTI:

„To je sad ta kombinacija kod Bajdena koja je bila prisutna kod Vilsona – politika multilateralizma, nastupaju zajedno sa partnerima, ali dominiraju. SAD same nastupaju, uspostavljaju pravila, kažu gde su granice, ovog puta bez EU koja smatra to kao neku vrstu nipodaštavanja“, ocenio je Zečević koji uredbu Bajdenove administracije vidi kao „mač nad glavom“ političke elite u regionu.

„Bez obzira što neko nema račun u Americi, ako vas sakncionišu SAD, vaš kredibilitet pada u drugom delu sveta“, upozorio je on.

Nedeljković je ocenio da je uredba poruka političkoj eliti na celom Zapadnom Balkanu – „držimo vas na oku i pazite šta radite“.

„Izuzev možda Crne Gore, a možda delom i Crnoj Gori, upućena je celom regionu. Aktuelna i buduća elita moraju da se angažuju oko već postignutih sporazuma. U uredbu nije uključena Zajednica srpskih opština (na Kosovu) zato što je deo šireg procesa u okviru EU, ali ubuduće bi i to moglo da bude okidač za sankcije SAD, čak i prema kosovskoj eliti“, istakao je Nedeljković.

Nema promene granica, SAD ključne za sporazum o Kosovu

Zečević je dodao i da je suština uredbe da nas Vašington upozorava da ugrožavanje demokratije i prevelika korupcija mogu da budu kažnjivi, kao i da promena granica na Zapadnom Balkanu ne dolazi u obzir.

slobodan zečević
N1

„Radi se o tome da se opominje Srbija da ne interveniše na Kosovu, ali i Albanija da joj se Kosovo ne pripoji. Da ostane status kvo i da se traži rešenje u Briselu. Rešenje je nemoguće bez SAD, i pitanje kosovskog problema biće obeleženo velikim američkim uticijem“, ukazao je on.

Nedeljković se saglasio da će SAD vrlo verovatno imati odlučujuću ulogu u dijalogu o Kosovu, jer su, kako je rekao, jedine koje mogu da nametnu rešenje, dok EU to ne može.

Dodao je i da Bajden shvata da je strateški kontekst na Zapadnom Balkanu danas drugačiji nego u vreme kada je bio potpredsednik SAD, i da sada Srbija npr. u Kini i Rusiji ima alternativu, iako lošiju.

„Moraće da bude vrlo pažljiviji. Pazite šta govore politički lideri na Zapadnom Balkanu, to je vrlo oštra retorika koja ne bi bila moguća pre pet šest godina, upućena prema EU, ali i prema SAD“, podsetio je Nedeljković.

Bajden će poboljšati odnose SAD i Rusije

Sledeće nedelje će se Bajden u Ženevi sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a Zečević je kazao da će biti interesantno da li će tokom tog susreta biti pomenut problem Kosova i da li će biti nekog razgovora o rešenju za Kosovo u kojem će i Rusija biti učesnik.

stevan nedeljković
N1

Iako zvuči paradokslano, moguće je da će tokom Bajdenovog mandata odnosi SAD i Rusije biti unapređeni, dodao je Nedeljković.

„Za razliku od Trampa koji je bio prokazan kao ruski agent, Bajden ima širi prostor za saradnju sa Rusijom, otud njegova oštra retorika“, kazao je on uz ocenu da je rešnje nekih globalnih problema nemoguće bez Rusije i da Bajdenova administracija to dobro razume.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare