Novi dan: Informacije – naše pravo da ih (ne) znamo?

Vesti 28. sep 202315:42 0 komentara
N1 / Lazar Lazić

Obeležena manifestacija Međunarodni dan prava javnosti da zna. Da li je to kod nas bio samo još jedan četvrtak ili zaista imamo uvid u informacije od javnog značaja? Zbog čega je u Srbiji milion i po podataka označeno kao tajna? Da li su Zakonu potrebne temeljne promene, ili samo dopuna? Gost Teme jutra je poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović.

Naslovne strane i aktuelne teme iz dnevne i nedeljne štampe komentariše profesor Fakulteta dramskih umetnosti Ivan Medenica.

Dan nakon što je predsednik Srbije najavio mogućnost parlamentarnih, pokrajinskih i beogradskih izbora za 17. decembar, predsednici opština širom Srbije daju ostavke na funkcije. Da li slede i lokalni izbori, zbog čega baš u ovom momentu stižu ovakve odluke i kome više odgovaraju opšti izbori, pitamo politikologa Mladena Mrdalja.

Gardijan piše „Sankcije Srbiji ako se dokaže da je Vučić umešan“, Zidojče cajtung: „Skoro pa objava rata“. Oči zapada uprte u dešavanja na severu Kosova. Kakve su sve reakcije na pucnjeve u Banjskoj, pitamo novinara Dojče Vele Nemanju Rujevića.

Biti tinejdžerka nikad nije bilo teže, ili makar postaje sve teže. Moderna kultura kao da je otrgla detinjstvo devojčica – period u kojem deca mogu ostati blaženo nesvesna briga odraslih je sve kraći. One nisu više samo „naša budućnost“ već osećaju odgovornost da je obezbede za sve nas ostale. Zašto? Postaju li mlade žene danas punoletne u medijskom okruženju? I kako to utiče na njih? Gošća Tamare Urošević u Tumaču stvarnosti biće influenserka i digitalna kreatorka Marta Lović.

Dva pesnika, jedan glumac i mnogo lepih stihova. Tako najavljuju „Stihovanje“ u MTS Dvorani. Naši gosti su Boris Pingović i Marko Milošević.

Srbija odlična i u organizaciji i u učešću na Svetskom prvenstvu u rvanju. Sa nama je predsednik Rvačkog saveza Srbije Željko Trajković.