Novi dan: Ko bira šta jedemo?

Vesti 18. sep 202316:53 0 komentara
shutterstock

Pasulj klot i kupus bez mesa. Kod komšija miriše roštilj od junećeg i svinjskog vrata, mi imamo za paštetu i viršle. Oni seku slaninu za doručak, nama servirana salama u omotu. I Srbija i Hrvatska ograničavaju cene osnovnih namirnica, ali se ovo "osnovnih" razlikuje u dve zemlje.

Ko bira šta jedemo? Šta nam odabrane namirnice govore o našoj platežnoj moći? Da li je ekonomski tigar toliko izgladneo da mu je sve ukusno? Jesu li na listi sve namirnice iz minimalne potrošačke korpe? Gosti Teme jutra su ekonomista Peđa Mitrović iz Stranke slobode i pravde i ekonomski novinar Mijat Lakićević.

Naslovne strane i aktuelne teme iz dnevne štampe komentariše novinar i voditelj emisije „24 minuta“ Zoran Kesić.

Sledi li ukrupnjavanje desnice na političkoj sceni, ko će sve ulaziti u zajedničko delovanje, kakvo će ono izgledati u parlamentu, a kako kada su u pitanju izbori i može li biti saradnje sa ostalim centrima političkog delovanja? Gost Danice Vučenić Iza vesti je predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović.

Sa kakvim se unutrašnjim borbama nosio sprski knez Mihailo Obrenović u svojim poslednjim danima? Kako je Srbija izgledala na toj prekretnici i šta sve možemo videti u filmu „Što se bore misli moje“, pitamo reditelja Milorada Milinkovića.

Mleko sa aflatoksinom, breskve, jabuke pa sad i krastavci – zabranjeni zbog pesticida. Kakva je to hrana na našim trpezama? Kako je došlo do toga? I ima li Srbija dobrog fitosanitarnog inspektora koji kontroliše kvalitet namirnica, ali i njihov izvoz? Razgovaramo sa Nenadom Ilićem, inženjerom poljoprivrede za fitomedicinu.