Novi dan: „Ne znači ne“ – platforma FDU i peticija grupe građana protiv nasilja

Vesti 21. jan 202115:25
Novi dan
N1

Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu saopštio je da pokreće platformu FDU – Protiv nasilja, sa namerom da se aktivno bavi prevencijom i sprečavanjem svake vrste zlostavljanja i zloupotrebe u obrazovnim procesima, a posebno problemima vezanim za seksualno uznemiravanje, i pozvao studentkinje i studente da takvo ponašanje prijave.

Istovremeno, grupa građanki i građana pokrenula je peticiju za uvođenje teme seksualnog nasilja nad decom u obrazovne programe predškolskog ili osnovnoškolskog uzrasta. Tačnije, ponovljen je zahtev za vraćanje dozvole Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, za upotrebu Obrazovnih paketa o temi seksualnog nasilja nad decom, čije su autorke stručnjakinje iz Incest trauma centra. O tome u temi jutra govore vanredna profesorka FDU Irena Ristić i psiholog Goran S. Milovanović.

Štampu listamo sa novinarom Vukom Cvijićem.

U toku je Evropska nedelja prevencije raka grlića materice. Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, Srbija je i dalje druga po smrtnosti, a četvrta po oboljevanju od raka grlića materice koji je vakcinom moguće sprečiti. O značaju prevencije govorimo u Novom danu.

Kako se ponašaju geni kod zdravih, a kako kod bolesnih ljudi? Da li i kako koronavius utiče na naš genetski zapis? O tome za Novi dan govori prof. dr Katarina Zeljić, vanredni profesor Biološkog fakulteta u Beogradu.

„Knjiga koja se ne ispušta iz ruku. Istorija se vratila da ostane s nama“, napisao je Vasa Pavković o knjizi Firentinski dublet – Sfumato, autora Gorana Skrobonje i Ivana Nešića. U Novom danu o ovoj knjizi, ali i knjigama i i inspraciji u doba pandemije.

Komentari

Vaš komentar