Novi dan o izgradnji beogradske gondole

Vesti 09. feb 202113:231 komentar
N1

Posle skoro dve godine čekanja, u Upravnom sudu održana je rasprava o projektu beogradske gondole, koja bi, prema planu gradskih vlasti, trebalo da spoji Kalemegdan i Ušće. Za 15 do 30 dana biće doneta presuda da li se izgradnja nastavlja ili ne. Predstavnici RERI izneli su nove dokaze o štetnosti ovog projekta, koji međutim, nisu prihvaćeni. Da li smo time bliži gradnji Gondole? Hoće li biti ugrožena Beogradska tvrđava, zaštićena kao kulturno dobro od izuzetnog značaja? O tome u temi jutra razgovaramo sa Jovanom Rajićem, advokatom i članom UO organizacije RERI, koja je pokrenula postupak pred sudom i Višnjom Kisić, istoričarkom umetnosti, iz organizacije Evropa Nostra.

Štampu ovog jutra listamo sa novinarkom portala Raskrikavanje Vesnom Radojević.

O aktuelnim temama za Novi dan izveštava novinar DW Nemanja Rujević.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je do sada 557.000 građana primilo prvu a neki i drugu dozu vakcine protiv koronavirusa. Ukoliko građani budu disciplinovani i ako se nastavi sa postojećim tempom imunizacije, moguće je do leta staviti epidemiju „pod kontrolu“, naveo je ministar. Međutim, i dalje ima određenih nedoumica o tome da li je vakcina poželjna za sve i kako da se ponašaju oni koji imaju različita hronična oboljenja. O tome razgovaramo sa dr Milicom Nikolić Urošević, predsednicom Udruženja za zaštitu prava izabranih doktora opšte prakse.

U nastavku smo uživo u Kragujevcu, pratimo kako protiče revakcinacija stanovništva.

Film “Dara iz Jasenovca”, ostvarenje reditelja Predraga Antonijevića, koji se od petka prikazuje u američkim bioskopima, prvog vikenda prikazivanja zabeležio je najveću prosečnu zaradu u odnosu na broj bioskopa u kojima se film prikazuje. Šta misli o polemikama o filmu, koliko se u sve ponovo umešala politika i da li je film „kolateralna žrtva“ usijane atmosfere, pitamo upravo Antonijevića.

Komentari

Vaš komentar