Novi dan o mogućem preseljenju beogradskog zoološkog vrta

Vesti 04. feb 202315:126 komentara
N1

Beogradske vlasti imaju novu ideju, da beogradski zoološki vrt iz centra grada izmeste na Adu Safari. Prema najavi gradonačelnika, za dve do tri godine, taj projekat trebalo bi da bude gotov. Pre toga, treba raseliti oko 250 domaćinstava, preseliti životinje i obezbediti im adekvatne uslov za život u novom, tvrde vlasti, primerenijem okruženju od sadašnjeg. Beograđane, za sada, osim novinara, niko ništa ne pita.

Stručna javnost zato insistira da treba organizovati javnu raspravu o budućem projektu i precizirati njegove detalje u novom Generalnom urbanističkom planu, jer u onom iz prethodne godine toga nema. Opozicija upozorava da je, od brige o životinjama, vlasti preča ljubav prema investitorima koji bi mogli da grade na Kalemegdanu, atraktivnoj lokaciji u samom centru grada, koji već sada okružuju novi stambeni i poslovni kompleksi.

Gde je zoološkim vrtovima mesto u velikim gradovima, da li je ideja Aleksandra Šapića dobro rešenje za, inače, dugogodišnju ideju o izmeštanju vrta iz centra grada ili pokušaj da skrene pažnju sa velikih afera koje ga prate od postavljenja na mesto gradonačelnika, od kuće na Bežanijskoj kosi do vile u Trstu i problema u funkcionisanju glavnog grada? O tome, u Temi jutra razgovaramo sa urbanistkinjom Ljubicom Slavković iz „Nove planske prakse“, Aleksandrom Gavrićem iz udruženja za zaštitu životinja „Animal Rescue“ i Nikolom Jovanovićem iz Centra za lokalnu samoupravu.

Dnevne novine prelistavaćemo sa dramaturgom Željkom Hubačem, čija predstava „Berlinski zid“ 9. februara gostuje na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

A u Jugoslovenskom dramskom pozorištu nedavno je premijerno odigrana „Vatra“, po drami savremene španske dramske književnice Marije Velasko, koja je bazirana na istoimenom delu Margeret Jursenar. Jedna od protagonistkinja nove predstave na reperotarima beogradskih pozorišta, Nataša Tapušković, biće naša gošća.

Komentari

Vaš komentar