Novi dan o obaranju kineskog špijunskog balona iznad Atlantskog okeana

Vesti 05. feb 202315:18
Novi dan
N1

Američka vojska oborila je navodni kineski špijunski balon iznad Atlantskog okeana. Predsednik Džozef Bajden ističe da je misija obaranja bila uspešna. Zvanični Peking potez Vašingtona vidi kao preterivanje i tvrde da se radilo o civilnoj meteorološkoj letelici. Kako je balon uopšte zalutao toliko u unutrašnjost Amerike? Zašto nije ranije oboren? Može li navodna špijunska afera dodatno pogoršati odnose Amerike i Kine? O tome u temi jutra govore vojni analitičar Aleksandar Radić i Dragoslav Rašeta iz ''Novog trećeg puta''.

Naslovne strane i centralne teme iz dnevne štampe komentariše Bojan Vranić sa Fakulteta političkih nauka.

Sneg koji dva dana pada u višim predelima Srbije napravio velike probleme. Zbog nevremena evakuisani meštani sela Brnjica između Sjenice i Novog Pazara. Pojedini delovi zapadne i jugozapadne Srbije ostali bez struje. MUP apeluje na građane da ne kreću na put, posebno na putnim pravcima koji su neprohodni. Uživo smo na Pešteru, proveravamo kakvo je stanje u najkritičnijim područjima.

Kako su snimani filmovi jednog od naših najznačajnijih reditelja Srđana Karanovića? Odgovor na to pitanje nalazi se u knjizi „Malo iznad tla“. Da li ćemo u njoj saznati nešto što o Karanovićevim filmovima nismo do sad znali? Zašto pisanje knjige poverio svom studentu i kolegi? Da li je lakše režirati filmove ili pisati knjige? To pitamo reditelja Stefana Arsenijevića.

Zanima ih ekologija, vole jake lidere, priželjkuju vojno osvajanje Kosova, protive se ulasku u EU – to je ono što interesuje srpsku omladinu. U kojoj tački se spajaju Kosovo i ekologija, na šta mladi reaguju, odakle se informišu i kako sa njima komunicirati? O tome u novom segmentu Novog dana „Tumač stvarnosti“, sa Sofijom Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava razgovara Mia Bjelogrlić.

Komentari

Vaš komentar