Novi dan o senzacionalističkom izveštavanju o slučaju „Aleksić“ i vakcinaciji

Vesti 24. jan 202113:07 > 18:332 komentara
Novi dan
N1

Delovi iskaza žrtava u slučaju "Aleksić" procureli su na naslovne strane tabloida, za šta se može reći da je "već viđeno". Šta može da bude posledica takvog curenja informacija, kako to može da utiče na ovu istragu i kako je uticalo na brojne koje su vođene u drugim slučajevima? Kada će zaštita prava i dostojanstva žrtava, biti u prvom planu urednika koji već godinama plasiraju senzacionalističke naslove, ne mareći za bilo šta, osim za tiraž? Sa druge strane, advokati često u ovakvim i sličnim slučajevima, podsećaju na pretpostavku nevinosti i druga prava okrivljenih, što tabloidi takođe krše. Gde su granice profesionalnog kodeksa, kako tužilačkog, tako i novinarskog? O tome u temi jutra govore Vladimir Gajić, advokat i Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Štampu u Novom danu listamo sa novinarom Đorđem Vlajićem.

Nastavlja se masovna imunizacija stanovništva. Naši reporteri uključiće se sa najvećeg beogradskog punkta za vakcinaciju, na Beogradskom sajmu.

Onlajn konferencija pod nazivom “Nova pismenost za novo doba” održaće se 26. januara, za kada je predviđeno i potpisivanje Memoranduma o saradnji između Ministarstva kulture i informisanja i programa Nova pismenost. Da li to znači da će deca i mladi formalno više učiti o medijskoj i digitalnoj pismenosti? Kolika je uloga obrazovnih ustanova i roditelja u tome? Kako decu i mlade naučiti da pravilno koriste digitalne tehnologije i sardžaj koji je tim putem dostupan? O tome sa Branislavom Ranđelovićem, v.d. direktora Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Darkom Sokovićem, direktorom programa Nova pismenost.

Jaz između bogatih i siromašnih sve je veći, a nemaština sve prisutnija. Jedna od humanitarnih akcija koja ima za cilj da što manje ljudi bude gladno, jeste akcija pod nazivom “Hleb za sve”. I o tome u ponedeljak u Novom danu.

Komentari

Vaš komentar