Novi dan: Protest ispred Ustavnog suda

Vesti 10. jul 202416:30 0 komentara
N1

Sledeći zvanično nepotvrđene informacije, a koje je objavio pokret Kreni-promeni, da će 11. jula biće održana sednica Ustavnog suda koji namerava da poništi odluku Vlade Srbije o ukidanju prostornog plana Jadar, najavljen je i protest istog dana i na istom mestu. Ispred Ustavnog suda svoj dolazak najavili su meštani Gornjih Nedeljica, koji su pozvali i druge ekološke aktiviste i građane da im se pridruže.

Njihov zahtev je da do obaranja odluke ne dođe, te da se ispita ustavnost prostornog plana Jadar, čime bi se kompaniji Rio Tinto onemogućilo otvaranje rudnika litijuma. Ima li još vremena i prostora za borbu aktivista i za reč struke? Da li je kasno za dijalog? Koliko dugo će trajati žuto svetlo na semaforu za kopanje litijuma u Srbiji? Naši gosti biće su inženjer hidrogeologije i član Resornog odbora za zaštitu životne sredine Demokratske stranke Vladislav Marinković i pukovnik u penziji i narodni poslanik Ekološkog ustanka Goran Petković.

Reporteri N1 biće ispred Ustavnog suda i pratiti protest okupljenih građana i aktivista koji se protive kopanju litijuma.

Protesti protiv „Rio Tinta“, zatim oni protiv uklanjanja Starog savskog mosta, demonstracije nakon gotovo svakih izbora i na svim nivoima, organizovano okupljanje roditelja i nastavnika na ulici u borbi protiv nasilja. Kako se meri (ne)moć aktivizma i vapaja na ulici? Zbog čega svaki od protesta pre iščezne, nego postigne cilj? Koji je to korak koji fali da bi zahtevi nezadovoljnih građana bili ispunjeni? O tome razgovaramo sa psihologom i profesorom Filozofskog fakulteta Oliverom Toškovićem i profesorom Fakulteta političkih nauka u penziji Zoranom Stojiljkovićem.

Naslovne strane i teme iz štampe komentariše arhitektica, scenografkinja i kustoskinja Mia David.

Nastavljaju se saslušanja pred Višim tužilaštvom u Zaječaru u slučaju Danke Ilić. Uživo smo tamo uoči novog svedočenja.

Retrospektivna izložba slikarke i kreatorke Mire Brtke pod nazivom „Budućnost je iza nas“ od danas u Nacionalnoj galeriji moderne i savremene umetnosti u Rimu. O tome sa osnivačem njene fondacije Miroslavom Rodićem, koji nam se javlja iz Rima.

Šta je obeležilo prvu noć Exita i kakva je atmosfera u kampu na Štrandu na paklenih 30+ stepeni, javiće reporterka iz Novog Sada.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!