Novi dan: SAD za razliku od EU, razumeju da bi nametnuto rešenje udaljilo Srbiju

Vesti 21. nov 202210:34 komentara

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić i docent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić ocenili su u Novom danu TV N1 da je najbolji scenario kojem možemo da se nadamo na današnjim razgovorima Beograda i Prištine u Briselu, odlaganje odluke Vlade Kosova o preregistraciji vozila. Istakli su da bi se time kupilo vreme za razgovor o važnijim temama u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, ali su ukazali i da Sjedinjene Države, za razliku od Evropljana, razumeju da bi nametanje rešenja za Kosovo, udaljilo Srbiju od Zapada.

Grubješić je rekla kako pretpostavlja da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti danas u Briselu doći do dogovora da se odluka Prištine o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama odloži za deset meseci.

POVEZANE VESTI:

„EU kad ne može nešto da reši, taj problem odloži. Za 10 meseci ćemo ponovo pričati o tome. Pretpostavlja se da će se odložiti, kako bi se dalo vremena za ovo ostalo“, rekla je Grubješić ističući, međutim, da je deset meseci previše optimističan rok za postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Pršitnine.

Surlić se saglasio sa ocenom da je odlaganje odluke o preregistraciji najbolji scenario koji se može očekivati na današnjoj rundi dijaloga, ali i da su nerealne ambicije da se za deset meseci dođe do sveobuhvatnog dogovora do kog se nije došlo u prethodnih deset godina.

Surlić je podsetio da se trenutno vode dva paralelna procesa – jedan koji vode šef evropske diplomatije Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, koji podrazumeva normalizaciju odnosa temu po temu, i drugi, u javnosti poznat kao nemačko-francuski predlog, koji napušta koncept sveobuhvatne normalizacije i predviđa prvo rešavanje statusa Kosova i njegovo članstvo u međunarodnim organizacijama, a zatim rešavanje pitanja koja nisu rešavana deset godina.

Ako Priština nije imala volju i želju da primeni određene stavke Briselskog sporazuma, zašto bi sada, kada se zapravo rešava pitanje statusa i možda ide ka finalnom sporazumu, imala bilo kakvu spremnost da bilo šta ispuni, upitao je Surlić.

Na delu suspenzija Briselskog sporazuma

Gosti Novog dana saglasili su se da je na delu zapravo suspenzija Briselskog sporazuma, i da su se Beograd i Priština, nakon deset godina vrtenja u krug, vratili u situaciju koja je čak i gora nego uoči početka tehničkih pregovora 2011. godine.

Stoga ukazuju na značaj američkog učešća u dijalogu o Kosovu, ističući da je Vašington pragmatičniji i svesni da bi nametnuto rešenje, koje ne bi odgovaralo Srbima na Kosovu i koje bi dovelo Beograd u lošu političku poziciju, zapravo još više gurnulo Srbiju u zagrljaj Rusije.

„U kosovskoj javnosti se govori da Aljbin Kurti gubi podršku SAD (…) i dolazimo u istu situaciju kao što je bio odnos vlade Aljbina Kurtija i administracije Donalda Trampa, da će SAD, po starom receptu, da ugroze njegovu političku stabilnost na Kosovu“, rekao je Surlić ističući, međutim, da je upravo priča o integraciji severa Kosova jedini preostali Kurtijev adut u biračkom telu na Kosovu.

Građani Srbije nažalost došli u fazu da ne žele članstvo u EU

Grubješić je dodala i da bi eventualna ubrzana integracija Srbije u EU bila slaba uteha za priznavanje nezavisnosti Kosova ili prihvatanje članstva Prištine u UN.

Kazala je i da delovi navodno procurilog nemačko-francuskog dokumenta, dosta neprecizno govore o evropskim integracijama Srbije, ali i da su građani Srbije, nažalost, većinski došli u fazu ni da ne žele članstvo u Uniji.

„Da li to može da se preokrene, ako se rešenje nametne – teško. Ne znam ni ko bi mogao da implementira taj sporazum, kada je teško išla implementacija Briselskog sporazuma koji je doneo dobre stvari. Ako to deset godina nije moglo suštinski da se primeni, kako mislite da se primeni neki budući model“, upitala je.

Gosti Novog dana ocenili su i da je izlazak Srba iz institucija na Kosovu bio iznuđen potez, te većina Srba na Kosovu, bez obzira na političko opredeljenje, podržava taj postupak.

Istakli su i da bi održavanje izbora na severu Kosova, bez učešća Srpske liste, samo otvorilo novu krizu na već postojeće.