Novi dan: U Srbiji se sve odvija kao da nema korone i da je virus samo u školama

Vesti 16. sep 202111:36 58 komentara

Utisak je da se u Srbiji sve odvija kao da nema korone, i da je korona samo u školama, i deluje problematično ako su od svih segmenata u društvu, samo škole targetirane određenim merama, saglasili su se u Novom danu TV N1 predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković, epidemilog Predrag Đurić, i majka gimnazijalke iz Niša Marina Manić.

Epidemiolog Đurić priznao je da struka nema jasan odgovor treba li đaci da idu u školu ili ne, ali je istakao da bi prioritet trebalod a bude da učenici u punom obimu pohađaju redovnu nastavu, što je više moguće.

Ukazao je da poslednjih dana u Srbiji imamo značajno pogoršanje epidemiološke situacije, i da škole sigurno doprinose tome, ali da „ako se rigorozne mere primenjuju samo prema školama, a ne prema drugim segmentima društva, naravno da će to izazvati revolt roditelja, profesora, i dece i mladih“.

„Deluje problematično ako su od svih segmenata u društvu, samo škole taregetirane određenim merama“, rekao je Đurić i ocenio da će na taj način mere u školama teško biti prihvaćene, čak i kad su opravdane.

Jasna Janković je poručila da u trenutnoj situaciji ceo društvo treba da podrži školu, jer prosvetni sitem nije neko izolovano ostrvo, dok svi ostali, kako je rekla, „rade po principu švedskog modela“.

„Sve se odvija kao da nema korone, samo je korona u školi“, kazala je i dodala da među nastavnicima ima sve više zaraženih, i da ćemo, ako se tako nastavi, uskoro doći u situaciju iz novembra 2020. kada smo morali da zatvorimo škole, jer nema više ko da radi.

Marina Manić je među roditeljima iz Niša koji protestuju zbog toga što su škole u tom gradu odnedavno u „crvenoj zoni“ i nastava se odvija onlajn.

„U našem razredu, moje ćerke koja je drugi razred gimnazije, nije bilo nijednog novog slučaja. Bilo je dvoje dece pozitivne pre početka školske godne, i ona nisu ni krenula u školu. U našem razredu nije zabeležen nijedan slučaj“, istakla je i dodala da su svi bili izneđani kada je u petak stigao mejl da deca prelaze na onlan nastavu, bez ikakvog obrazloženja za takvu odluku.

Ocenila je i da su deca najveće žrtve upravljanja kovid krizom. Podsetila je i da su roditelji na početku školske godine dobili obaveštenje da će „škole biti poslednje koje se zatvaraju, a prve koje se otvaraju“, dok se u praksi odvija suprotno.

Roditelji se protive testiranju dece u školama

Jasna Janković i Predrag Đurić saglasili su se u vezi sa dodatnim merama koje je trebalo sprovesti u školama, poput smanjenja odeljenja na 10 do 15 učesnika ili masovnog testiranja đaka, ali je Marina Manić iskazala oštro protivljenje antigenskom testiranju u školama.

„Neću dozvoliti da se moje dete testira bez mog prisustva i odobrenja mog izabranog lekara. Zašto bi testirali decu koja su zdrava? Neću prihvatiti preporuku nekoga, a da nemam poverenja u njega. Izabrani lekar mi je izričito rekao da se testiranja rade samo kada postoje određeni simptomi“, poručila je Manić.

Đurić je objasnio da pouzdanost antigenskih testova zavisi od vrste i proizvođača, ali je ukazao i da kod skrining testiranja, kakvo bi se sprovodilo u školama, i nije cilj da se utvrdi koje je dete pojedinačno pozitivno na koronavirus ili ne.

„Antigenski test nije ključan ili poslednji koji će reći da li ima neko kovid ili ne“, ukazao je on i dodao da je sa stanovišta epidemiloga važno utvrditi koji je procenat dece pozitivan u testiranom uzorku, kako bi se na osnovu toga primenjivale dalje mere.

Izostao dijalog sa prosvetnim radnicima i roditeljima

Đurić je rekao i da mu se čini da se kod donošenja odluka u vezi sa sprovođenjem nastave, u određenom delu podleglo populizmu, ondnosno da su izbegnute mere koje bi mogle negativno da se percipiraju. Isto tako, izostao je i dijalog donosilaca odluka sa prosvetnim radnicima i roditeljima, a bez tog dijaloga, prema Đurićevoj oceni, gotovo svaka mera je osuđena da bude manje uspešna.

Upitan o obaveznoj vakcinaciji, Đurić je rekao da nađa zakonska regulativa prepoznaje obaveznu vakcinaciju određenih kategorija stanovništva ili zaposelnih.

Jasna Janković je dodala da bi bilo dobro da je vakcinacija prosvetnih radnika bila tema razgovora nastavnika i predstavnika Ministarstva prosvete tokom leta, ali da je takav dijalog, nažalost, izostao.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare