Novi dan: Zaostavština „Pribeovog izveštaja“

Vesti 12. feb 202415:48 0 komentara
N1

U rezoluciji Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji pominje se "Pribeov izveštaj" kao model ponovnog uspostavljanja javnog poverenja u institucije i za procenu i rešavanje sistemskih pitanja vladavine prava u Srbiji. Šta je taj predlog rešenja tada doneo Severnoj Makedoniji, za koju je bio pisan, a koliko toga je od njega danas ostalo? Da li je Pržinski sporazum lidera četiri najveće partije uticao na povećanje transparentnosti i demokratičnosti u zemlji? O tome u Temi jutra razgovaramo sa sagovornicima iz Skoplja – novinarkom Anom Petrušev i političkim analitičarom Petrom Arsovskim.

Da li je model “Pribeovog izveštaja” za Severnu Makedoniju zaista primenljiv na Srbiju? Gost Danice Vučenić u “Iza vesti” biće upravo šef misije koja je takav izveštaj sastavila i bivši direktor direktorata za Zapadni Balkan Evropske komisije Rajnhard Pribe.

Naslovne strane i najvažnije vesti iz dnevne štampe komentariše urednik političke rubrike novina Nova Vojislav Milovančević.

Katalin Novak nije više predsednica Mađarske. Ona je subotu podnela ostavku, jer je njena odluka da pomiluje čoveka osuđenog za saučesništvo u slučaju seksualnog zlostavljanja dece izazvala politički skandal. Da li će njeno odstupanje uticati i na rejting premijera Viktora Orbana, čija je ona bliska saradnica i kako će se razvijati politički klupko u Mađarskoj pitamo novinara Gabora Bodiša.

Već šestu godinu za redom organizuje Kineski festival svetlosti u Srbiji! Šta su danas kulturne poveznice naše zemlje sa Kinom? Gost Novog dana biće multiinstrumentalista i inicijator manifestacije Slobodan Trkulja.

Program vodi Nataša Miljković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!