Novi detalji iz optužnice za Jovanjicu: Bezbednosne službe čuvale imanje

Vesti 26. jan 202119:18 > 19:57

Detalje nove optužnice iz slučaja "Jovanjica", nedavno podignute protiv policajaca i agenata obaveštajnih službi koji su štitili Predraga Koluviju, optuženog da je na imanju svoje kompanije uzgajio više od tone marihuane, objavio je KRIK. Istovremeno, opozicioni političar Miroslav Aleksić, koji je prvi o slučaju Jovanjica govorio u javnosti, ima nova pitanja za vrh države - da li je Koluvija opremljen policijskim tablicama prevozio drogu?

Policajci, agenti BIA, ali i Vojnoobaveštajne agencije okrivljeni su da su Koluviji dostavljali podatke o istragama koje se vode protiv njegovih saradnika, izdavali mu falsifikovana uverenja, obezbedili mu lažnu policijsku značku i policijsku registarsku tablicu. Prema novoj optužnici za Jovanjicu, do koje su došli novinari KRIK-a, pripadnici državnih bezbednosnih službi, čak su i fizički čuvali imanje marihuane, ali i savetovali Koluviju kako da, kada pakuje drogu, ne ostavlja tragove.

Preko aplikacije Razgovor, kako su otkrili istražitelji, dopisivali su se u grupi „Savet za bezbednost“.

Povezane vesti:

„Iz te njihove međusobne prepiske može se videti kako Koluvija izdaje naređenja policajcima i agentima, ali se vidi i kako Koluvija, nakon što je uhapšen, ti bezbednjaci nastavljaju da komuniciraju i pokušavaju da nađu način kako da se sanira šteta“, kaže novinarka KRIK-a Bojana Jovanović.

U KRIK-ovom tekstu ističu da se veliki šok za grupu desio kada je u junu 2019. uhapšen Miodrag Poznan, zvani Stolar, na graničnom prelazu Preševo, sa oko 30 kilograma marihuane. Sumnja se da je tu drogu proizveo Koluvija, te da je sa saradnicima bio u strahu da ga uhapšeni ne razotkrije..

Milinković: Moramo napraviti ozbiljan obruč oko nas i smrtno se zakleti na vernost i odanost. Treba biti spreman na sve nedaće, pokazati zube, tamo gde treba svakog ko prevari – ubiti go*no.

Koluvija: Da. Ovo je ozbiljna škola.

Nakon što se situacija oko Stolara smirila, pojavio se novi problem. Hapšenje Dragana Miloševića u Beogradu u oktobru 2019. veoma je zabrinulo Koluviju, jer je postojala šansa da se na zaplenjenoj drogi nalazi DNK njegovog saradnika Stevana Holića, prema navodima u optužnici.

Koluvija: Je l’ možemo platiti da zamene taj DNK koji je nađen? Čuo sam da ovi u laboratoriji to rade. U zavisnosti od dela, od 2.000 do 5.000 evra naplaćuju.

Policajac Bojović: Ono nije izvodljivo.

Dronovi iznad Jovanjice

Uoči hapšenja iznad Jovanjice se pojavljuju dronovi. Koluvija se uznemirio. Jedan od pripadnika BIA pokušavao je da ga smiri.

BIA Tošić: Nemoj da ti unose agresivnu atmosferu u smislu borbe i nasilja, jer radiš zdravu sistemsku priču. Ovde možeš samo dva neprijatelja da imaš, a to su službe, za koje se borimo da im dokažemo da si veliki prijatelj. I konkurencija – koju trenutno nemaš.

Dronovi se pojavljuju i dalje. I danju i noću lete iznad glava bivših pripadnika SAJ-a, koje je, kao obezbeđenje na imanju angažovao Koluvijin rođak, policajac Milan Kendija. Ipak, prsten zaštite ne uspeva da otkrije šta im se sprema.

Koluvija: Nije MUP, nije BIA, znači da neko sprema nešto. Ponesi utoku da se provozamo do imanja.

Policajac Bojović: Važi, nosim je uvek.

Kada je Koluvija uhapšen, a policija i tužioci upali na imanje, tajne čuvare Jovanjice brinulo je, kako su u porukama pisali, „odakle vetar duva“, ali i novinari.

Policajac Bojović: Mediji su sada najvažniji, da ne ode (vest o hapšenju). Vojne službe i BIA mogu da stopiraju medije.

I zaista, gotovo dve nedelje o zapleni, na kako se sumnja, najvećoj plantaži marihuane u Evropi, mediji su ćutali. U javnosti, prvi je o tome govorio opozicioni političar Miroslav Aleksić. Sada ima nova pitanja za nadležne – kako je Koluvija neopaženo, godinama prevozio drogu?

„Da li je tačno da je Predrag Koluvija, kada je prevozio drogu svojim automobilom, dobijao tablice UKP-a, da li je tačno da mu je te tablice donosio Branislav Radisavljević, pripadnik iz BIA, prebačen u MUP“, pita se potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

Istraga kako je Koluvija došao do policijskih tablica, prema otkriću KRIK-a, vodila je ka nekadašnjoj državnoj sekretarki policije Dijani Hrkalović – član njenog obezbeđenja i vozač ih je zadužio u MUP-u, a njen asistent Radosavljević ih je predao vlasniku plantaže marihuane, kako je utvrdilo tužilaštvo.

Komentari

Vaš komentar