Ko je Tomislav Radovanović novi v. d. direktora BIA, koji je Vučiću otkrio da je prisluškivan

Vesti 07. dec 202314:45 85 komentara
Screenshot TV Happy - N1

Tomislav Radovanović, koji je danas imenovan za vršioca dužnosti direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA), nekadašnji je načelnik Službe za specijalne istražne metode Ministarstva unutrašnjih poslova.

Radovanović je početkom ove godine smenjen sa te pozicije, odakle je prešao u Bezbednosno informativnu agenciju BIA, gde mu je nadređeni bio Aleksandar Vulin, koji je 3. novembra ove godine podneo ostavku.

U javnosti je poznat po tome što je u drugoj polovini 2021. gostovao na TV Prva gde je govorio o tome da je u MUP postojala paralelna struktura koja je prisluškivala predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

NIN-a je u februaru ove godine pisao da je prema rečima samog Vučića, Radovanović njemu otkrio da je prisluškivan. On je naveo i da nije odmah verovao Radovanoviću jer nije hteo da bude paranoičan.

„Ja sam video pre mesec, dva ili tri zvaničnu izjavu koju je potpisao Radovanović, da je nedvosmisleno to što je jedna grupa radila na prikupljanju obaveštajnih podataka o meni i porodici, ja ću ljudima da kažem, to je neko radio po nečijem tuđem nalogu, bili su upleteni inostrani faktori. Gde god bi otišao Danilo, pojavila bi se njegova slika. Kako to da godinu dana nema slika? Bilo je ljudi koji su bili doušnici stranih obaveštajnih službi. Oni su njega pratili, on ih je uhvatio obojicu i kad su shvatili, on je pomislio da su neki sa ulice, uplašili su da želi fizički da se obračuna i izvadili su značke. Kad sam pitao ljude iz MUP-a rekli su da su nekog drugog pratili. Ja nikom nisam verovao, i Radovanoviću sam tražio da mi potkrepi dokazima, ni rođenom bratu nisam verovao. Oni su to radili da bi me naterali da se sklonim“, rekao je tada Vučić.

Pročitajte još:

Radovanović je izjavio i kako je slučaj Jovanjica bio „plan B“ te „paralelne strukture“ unutar MUP.

„Ne mogu da odvojim slučaj Jovanjica od prisluškivanja predsednika Srbije. Što se tiče prisluškivanih razgovora, mogu reći da nijedan nije inkriminušući i da ne postoji nijedan razlog za sumnju. Pošto iz prvog pokušaja nisu uspeli da diskredituju predsednika, prešli su na plan B i pokušali da Predraga Koluviju dovedu u vezi sa bratom predsednika Srbije“, naveo je Radovanović.

Prema pisanju KRIK-a Radovanović je uz načelnika MUP-ovog Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje Gorana Nešića svedočio još 2019. godine na suđenju dvojici bivših policajaca koji su optuženi za odavanje službene tajne jer su u medijima govorili o nezakonitoj akciji policije u Potočarima 2015. godine. Kako su novinarima KRIK-a rekli advokati iz ovog postupka, svedoci nisu dobili dozvolu ministra Nebojše Stefanovića da govore o ovom slučaju, tako da na mnoga pitanja nisu odgovarali.

Tomislav Radovanović je i nekadašnji šef Interventne brigade beogradskog MUP-a, bio je deo najužeg tima Dijane Hrkalović, bivše državne sekretarke u Ministarstvu unutrašnjih poslova, piše Danas.

Imao je, kako su javljali režimski mediji, mnoge snimljene, odnosno prisluškivane razgovore koji su mu bili kapital sa kojim je pred kraj 2021. godine bio i jedan od favorita za funkciju direktora policije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare