Kako je Vučić ponovo obmanuo javnost izjavom o mogućem datumu beogradskih izbora

Vesti 09. mar 202412:50 145 komentara
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Izjavom da beogradski izbori mogu da budu održani 28. aprila ili 5. maja, kada je Vaskrs, predsednik Srbije Aleksandar Vučić svesno obmanjuje javnost, poručujući da je jedino 28. april alternativa izlasku na birališta na dan kada pravoslavni vernici proslavljaju najveći hrišćanski praznik.

„Ako predsednik Skupštine Srbije bude izabran 11. marta, 12. ili 13. marta, nevažno, izbori moraju da budu do 11. ili 12. maja. Znači mogu da budu 28. aprila, u roku između 45. i 60. dana, po zakonu. Pa mogu da budu 28. ili petog. A petog nam je Vaskrs. Hoćete li na Vaskrs da imamo izbore?“, rekao je Vučić novinarima tokom obilaska Vojnotehničkog instituta u Žarkovu.

Povezane vesti:

To što će predsednik Skupštine Srbije (najverovatnije) biti izabran na sednici parlamenta zakazanoj za 11. mart apsolutno ne znači da novi gradski izbori moraju biti raspisani tog dana. Niti dan ili dva nakon toga.

Budući da je rok za konstituisanje Skupštine Beograda istekao 3. marta, predsednik Narodne skupštine mora da raspiše nove izbore za gradsku skupštinu u roku od mesec dana od dana kad je trebalo konstituisati skupštinu. Dakle, bilo kog dana u periodu od 4. marta do 3. aprila. Samim tim, krajnji rok za održavanje beogradskih izbora nije ni 5. maj ni 12. maj, već 2. jun.

Jedino što u Vučićevoj izjavi nije sporno, uz datum kada se proslavlja Vaskrs, jeste činjenica da novi beogradski izbori ne mogu biti raspisani pre nego što bude izabran predsednik Skupštine Srbije, koji je jedini ovlašćen da raspiše izbore za odbornike gradskog parlamenta.

MDULS

Tu činjenicu, pak, predsednik Srbije zanemario je pre desetak dana, tvrdeći da beogradski izbori mogu da budu 21. ili 28. aprila.

„Vi morate da razumete, 3. marta ističe rok i ako 3. marta nema formirane vlasti, ti izbori mogu da budu samo u dva dana – 21. i 28. aprila jer je rok 45 do 60 dana. Dakle, svako ko mozga malo ima to bi mogao da vidi“, poručio je Vučić pre desetak dana iz Tirane.

A za one koji imaju manje od „malo mozga“ Vučić je imao i dodatno pojašnjenje.

„Ali bez ičega, ako nema izbora predsednika Skupštine grada, onda izbori mogu da budu samo u dva dana, 21. ili 28. aprila. I to nema veze ni sa OEBS-om, ni sa ODIHR-om, ni sa Evropskom unijom, ni sa Svetim Petrom, ni sa Marinikom Tepić i štrajkom glađu, ni sa ovim, ni sa onim, ni sa čim. Ima veze samo sa zakonom“, slikovito je objasnio Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare