Novi napad na United Group: Da li je Šolak ukinuo RT i na Telekomu?

Vesti 02. mar 202222:39 > 22:49 16 komentara
Printscreen/ Novosti/Nova.rs/N1

Provladine "Večernje novosti" optužile su United Group i njenog vlasnika Dragana Šolaka da su uklonili ruske državne medije RT i Sputnjik iz ponude SBB-a, iako je signal RT ukinut na Eutelsatu te tako ne postoji u više zemalja, među kojima je i Srbija. Ni državna kompanija Telekom nema RT u ponudi.

Povezane vesti:

Novosti su objavile tekst pod naslovom „ŠOLAK UKINUO RT: Udar na slobodu medija na delu“, u kojem su obmanuli čitaoce, piše Nova.rs.

Ovaj tabloid u tekstu optužuje medije u vlasništvu United Group „da već danima vode žestoku ofanzivu protiv srpske države i srpskih vlasti zbog toga što su odbili da uvedu sankcije Rusije“, kao i „da je Dragan Šolak ukinuo kanal ruske državne televizije (RT), te da korisnici SBB-a zbog toga više nisu u mogućnosti da prate ruske vesti ni na TV uređajima ni na EON platformi“.

Demanti naslova Večernjih novosti stiže u posednjim rečenicama samog tog teksta, gde se navodi „da je Savet EU odlučio da obustavi distribuciju ruskih državanih medija ‘RT’ i ‘Sputnjik’ na teritoriji cele EU, kao i da sankcije pokrivaju sva sredstva za prenos i distribuciju, kao što su kablovska, satelitska, IPTV, platforme, veb stranice i aplikacije, a da su sve relevantne licence, ovlašćenja i dogovori o distribuciji suspendovani.“

Podsetimo, Evropski savet odlučio je da hitno obustavi emitovanje Sputnjika i RT (Russia Today – RT Engleski, RT UK, RT Nemačka, RT Francuska i RT Španija) u EU do okončanja agresije na Ukrajinu, i sve dok Ruska Federacije i njoj bliski mediji ne obustave širenje dezinformacija i manipulaciju informacijama protiv EU i njenih članica.

I Google Europe objavila je na Tviteru da je Jutjub blokirao kanale koji su u sprezi sa ruskim državnim medijima – RT i Sputnjik. Kanali su blokirani širom Evrope uključujući i Srbiju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare