Novi okvir pregovora: Predsednik odbio da primi papir, kaže – boli ga glava

Vesti 19. sep 202219:2296 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da u dokumentu koji je objavio "Albainian post" ima elemenata sličnih onim koje je video u dokumentu koji mu je ponuđen tokom posete Evropskog posrednika za dijalog Beograda i Prištine i izaslanika Nemačke i Francuske. Ipak ne zna da li je reč o istom dokumentu. Onaj koji je video ga kako kaže "čeka". Iz Evropske unije nema potvrde da stoje iza obelodanjenog dokumenta.

Za petnaest minuta predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako kaže, nije mogao da zapamti sve četiri strane dokumenta koji su mu ponudile evropske diplomate na sastanku devetog septembra.

„Oni su doneli neki papir koji sam ja odbio da primim. Ja sam pročitao taj papir, znajući šta će sve da se zbiva odbio sam da primim papir. Prihvatili i ne prihvatili biće problema“, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U dokumentu koji je objavio albanski portal se navodi da je plan Nemačke i Francuske da sledeće godine počne nova faza u dijalogu Beograda i Prištine.

Pročitajte još

„2013. – prvi sporazum za normalizaciju odnosa. 2023. – drugi sporazum za normalizaciju odnosa (stvarno prihvatanje nezavisnosti Kosova naspram formalnog akta priznanja), a treći sporazum za normalizaciju odnosa (formalno uzajamno priznanje), neposredno pre nego što šest država Zapadnog Balkana pristupi EU“, navodi se u dokumentu koji je objavio Albanian post.

Američki ambasador u Beogradu nije hteo da komentariše dokument koji je objavio Albanian post.

„Nije na meni da komentarišem predloge. Mislim da je jasno da Evropska unija naporno radi i pokušava da nađe rešenje koje je prihvatljivo za sve. To nije lako i mi ih podržavamo u onome što pokušavaju da urade“, kaže Kristofer Hil, ambasador SAD u Beogradu.

Iz Evropske unije nema potvrde da stoji iza dokumenta, ali postoji više elemenata koje prvi put vidimo, kaže Špetim Gaši iz Saveta za inkluzivno upravljanje. To je, objašnjava, da EU priznaje da dve strane ne mogu same da reše spor, da Unija iz uloge posrednika postaje glavni pregovarač, da su predviđene nagrade i sankcije ukoliko ima ili nema saradnje. To je, ističe Gaši, drugačije od principa koji je važio do sada – ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori.

„Na neki način ovaj princip je dao stranama ključ da blokiraju proces. Jer ako jedna strana ne sarađuje onda nemaš rezultate. A ovde imaš nagradu i imaš kazne. Ako ovih pet država EU koje nisu priznale Kosovo stoje iza ovog dokumenta, onda mogu da kažem da mi imamo dogovor“, kaže Gaši.

Retorika u Prištini je, kaže, da priznanje Srbije treba da bude u centru sporazuma.

„Ako na papiru, ako na pregovaračkom stolu bude priznanje od strane pet zemalja Evropske unije, mnogo je teško za Prištinu da kaže ne. Ovaj model što su i političari u Beogradu pričali za neku, kako oni kažu, normalizacija bez priznanja… Mislim to je realno“, kaže Gaši.

Evropski posrednik je ranije demantovao navode predsednika Srbije o postojanju novog okvira za pregovore.

Pink: I gde je sad taj papir, šta se dešava sa njim?

Vučić: Čeka me da ga uzmem.

Pink: Hoćete ga uzeti ili ga nećete uzeti?

Vučić: Još ne mogu, glava me boli.

Glavobolja će potrajati, jer Vučić najavljuje da pritisci tek predstoje.

Komentari

Vaš komentar