Tribina „‘Bratska’ agresija“ u četvrtak u 18h u Endžio HAB-u

Vesti 16. avg 202213:26 > 13:28 0 komentara
Novi optimizam

Pokret Novi Optimizam je saopštio da će tribina „BRATSKA“ AGRESIJA biti održana u četvrtak, 18. avgusta, u 18 časova u Endžio HAB-u (Dobračina 4).

Kako se navodi u saopštenju, u razgovoru će učestvovati: Momir Turudić, pomoćnik urednika nedeljnika Vreme; Nenad Čaluković, urednik magazina Karakter; Julijana Mojsilović, novinarka nedeljnika Novi magazin; Vladan Marjanović, novinar nedeljnika NIN. Razgovor će moderirati Branislav Šovljanski, novinar N1.

Pre razgovora okupljenima će se obratiti Volodimir Tolkač, ambasador Ukrajine u Srbiji.

Ovoj tribini prethodila su dva razgovora na temu ruske agresije na Ukrajinu: prva tribina RAT I „BRAT“ – Koja je tvoja crvena linija? održana je 9. maja u Novom Sadu, na Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom, dok je druga održana 14. jula u beogradskom Dorćol Platzu.

Tada je postavljeno pitanje ima li Srbija, poučena prethodnim ratovima, crvene linije za “brata”, ili će žmuriti na agresiju nad Ukrajinom pravdajući to “bratskim odnosom” sa Rusijom; takođe bilo je reči i o načinu na koji se tema putinovskog rata predstavlja u srpskim “mejnstrim” medijima.

U Endžio HUB-u biće pušten video sa ključnim izjavama učesnika navedenih tribina, među kojima su: reditelj i profesor Stevan Filipović; politikolog, profesor i aktivista Radivoje Jovović; novinar i publicista Boris Varga; pozorišni kritičar, teatrolog i profesor Ivan Medenica; sociološkinja i profesorka u gimnaziji Marija Vasić; novinar i predsedink NUNS-a Željko Bodrožić; advokat Vladimir Beljanski; Marko Martinjuk, zamenik Ambasadora Ukrajine; Peter Nikitin, član neformalne grupe „Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata“; Maja Stojanović, direktorka Građanskih inicijativa; Branislav Guta Grubački, osnivač Novog Optimizma; novinarka Marina Fratucan; Rodoljub Šabić, advokat; Aleksandra Godfroa, novinarka N1; Slobodan Georgiev, novinar Newsmax media; Jelena Diković, novinarka lista Danas; novinar N1 Adam Santovac; Sofija Todorović, programska direktorka Incijative mladih za ljudska prava; sociolog i predavač sa Harvarda Danilo Mandić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!