Novi protest Zrenjaninaca protiv nasilja: Podrška suspendovanoj profesorki

Vesti 31. maj 202318:50 > 20:43 20 komentara

Građani Zrenjanina okupili su se u naselju Mala Amerika pored jezera na trećem protestu "Zrenjanin protiv nasilja", odakle su prošetali do Zrenjaninske gimnazije u znak podrške suspendovanoj profesorki sociologije Senki Jankov.

Pored istih zahteva koji su izneti i od strane organizatora protesta „Srbija protiv nasilja“, dodali su i ostavku direktora Zrenjaninske gimnazije.

Naime, profesorka Jankov je suspendovana sa posla nakon što je nekoliko dana pred prvi protest protiv nasilja u Zrenjaninu u gugl učionici podelila plakat protesta, a nedugo posle same šetnje iznela je i svoje utiske na portalu lista Danas.

Povezane vesti

Direktor Zrenjaninske gimnazije joj je posle toga saopštio da je prekršila član Zakona o osnavama sistema i obrazovanja koji govori o zabrani stranačkog organizovanja i promocije u prostorijama škole i da je suspendovana.

Kazao joj je i da u roku od osam dana prizna krivicu, i po nju i po školu će se sve dobro završiti.

Na pitanje ko je naložio njenu suspendziju, direktor joj je rekao Ministarstvo prosvete, nakon čega je pitala da li to znači da je celo ministarstvo protiv nje, posle čega joj je direktor poručio: „Da“.

Navodi da dokle god traje disciplinski postupak ona dobija samo 30 posto prosvetarske plate, za koju kaže da je ionako poprilično mala i da je teško sa njom živeti.

Dopisnica N1 poslala je molbu za komentarom Zrenjaninskoj gimnaziji, ali joj je rečeno da se ta škola neće oglašavati dok traje disciplinski postupak protiv profesorke Jankov.

Međutim, direktor se juče ipak oglasio, navodeći da su prethodnih dana mediji objavljivali napise čiji je cilj da se diskredituje rukovodstvo Zrenjaninske gimnazije, kao i da je reč o školi koja dobro sarađuje sa lokalnom zajednicom, i sa vladinim i sa nevladinim organizacijama, ali da nikada nisu imali nikakve veze sa političkim protestima.

Ona je u govoru tokom protesta poručila da u našem društvu, što pokazuje situacija poslednjih godina, svako ko pokuša da se suprotstavi nepravdi biva sankcionisan, što je i njen slučaj, ali je naglasila da bi volela da protest nadiđe njen slučaj, i da je nasilje nešto protiv čega konstatno treba da se svi borimo.