Novi Sad na vodi: Aktivisti i dalje nepoverljivi u dobre namere gradskih vlasti

Vesti 27. jul 202119:3917 komentara

Da li je Novi Sad na korak bliži projektu kolokvijalno nazvanom Novi Sad na vodi? Dugo iščekivana hidrološka studija Instituta "Jaroslav Černi" pokazala je da planirani radovi u priobalju Dunava neće povećati opasnost od poplava, od čega je strahovao deo javnosti. Aktivisti koji se bore protiv urbanizacije priobalja i dalje nemaju poverenja u namere gradskih vlasti i plaše se da će poslednja zelena oaza Novog Sada biti preuređena po meri investitora koji na obali planira izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa.

Pejzaž u kom Novosađani uživaju decenijama uskoro bi mogao da izgleda potpuno drugačije. Urbanizaciju ove zelene oaze krajem 2019. stopiralo je preduzeće „Vode Vojvodine“, uz obrazloženje da bi se izmeštanjem odbrambenog nasipa povećao rizik od poplava. Godinu i po dana kasnije, u detaljnijoj studiji, instiut Jaroslav Černi došao je do drugačijih rezultata.

Povezane vesti

„Mi smo sagledali te uticaje promene izmeštanja odbrambene linije sa aspekta, spoljnih, površinskih voda i sa aspekta unutrašnjih voda. Napravili smo tu analizu i rekao sam vam da smo pokazali da su ta odstupanja sa i bez izmeštanja u nekim granicama prihvatljivosti. I to smo izvršili na jedan inženjerski upotebljiv, način i videli smo da su ta odstupanja od par santimetara. Isto smo to provukli i sa aspekta brzina, isto smo to provukli i sa aspekta i tamo nekih određenih tangencionih napona i smatrali smo da sa izmeštanjem ove trase odbrambene linije rizik od poplava nije povećan“, kaže Mile Božić iz tog Instituta.

I posle mišljenja Instituta, aktivisti Inicijative „Vidi Gari ne može“, koja je u borbi protiv „Novog Sada na vodi“ okupila više udruženja i političkih stranaka, i dalje veruju da je izmeštanje nasipa upitno, i da bi se izradnjom planiranih staza, plaže i veštačke staze za veslanje, na ovom području napravio ekocid.

„Kada vi ovde zatvorite dotok prirodne i tekuće vode ovde će nestati, nestaće ribe, nestaće ptice koje se ovde gnezde, nestaće svi oni vodozemci, gmizavci, nestaće ove plavne šume koje su od nacionalnog značaja i prirodno zaštićene, crna topola, vrba, bela topola, i tako dalje. To će sve nestati. Neka ne lažu kako će ti prelivni sistemi omogućiti poribljavanje, to je čista laž i zamajavanje ljudi“, kaže Olivera Radovanović iz Zelene mreže Vojvodine.

One koji mu ne veruju, gradonačelnik ipak uverava da će prema novom generalnom urbanističkom planu, priobalje Dunava biti i zelenije i uređenije nego što je bilo do sada.

„Ja pogodujem da deca se sklone sa otvorenog Dunava da veslaju. Ja kao ribolovac navijam da se naprave ribolovačke staze da bude poribljen Šodroš, da bude produbljen, sigurno neće se betonirati korito, ali mora da se ukloni mulj. Što se tiče ekoloških pitanja apsolutno ćemo biti pažljivi obazrivi i voditi računa o biodiverzitetu i ekologiji. I niko nema nameru da uništava bilo šta u gradu, jer to bi bilo idiotski da neko uništava svoj grad. Zarad čega?“, kaže gradonačelnik Miloš Vučević.

Zarad interesa „Galensa“, investitora sveprisutnog u Novom Sadu, ubeđeni su aktivisti. Pre nekoliko godina, ta kompanija je kupila nekadašnje brodogradilište, suštinski bezvredno – jer na njemu, budući da se nalazi u nebranjenoj zoni, sada nije dozvoljena gradnja. Izmeštanjem nasipa i to se menja.

„To izmeštanje nasipa govori zapravo ka Galensovim interesima, da se korito Dunava, gde se nalazi Galensov plac, pretvori u građevinsko zemljište“, kaže Radovanović.

Na kom će, kako je investitor sam najavio, podići moderan stambeno-poslovni kompleks, kada se za to steknu zakonski uslovi.

Komentari

Vaš komentar