„Novi Sad na vodi“: Vlast demantuje tvrdnje opozicije o interesima investitora

Vesti 28. jul 202119:223 komentara

Kompanija "Galens", jedan od najmoćnih investitora u Novom Sadu, dobiće svoje parče i u projektu kolokvijalno nazvanom "Novi Sad na vodi". Iako za to sada ne postoji zakonski okvir, "Galens" planira da na prostoru bivšeg brodogradilišta podigne moderan stambeno-poslovni kompleks. Dok čelnici grada uveravaju da uređenje priobalja nema nikakve veze sa interesima investitora, iz opozicije poručuju da je čitavo uređenje novosadske obale podređeno interesu kapitala a ne građana, kao i da se zbog toga kasni sa donošenjem desetogodišnjeg Generalnog urbanističkog plana.

Dva dana nakon što je Institut „Jaroslav Černi“ novosadskim urbanistima dao zeleno svetlo da nastave planiranje priobalja bez straha od poplava, kompanija „Galens“ za Radio 021 saopštila je svoje planove za parče placa u koritu Dunava.

„U budućnosti, kada se za to steknu zakonski uslovi i ako bude struka dala ‘zeleno svetlo’, na prostoru ‘Brodogradilišta’ planiramo izgradnju najmodernijeg, humanog stambeno-poslovnog kompleksa, po ugledu na evropska uređena brodogradilišta pretvorena u nove omiljene gradske četvrti“, saopštila je kompanija Galens.

Povezane vesti

Da bi planovi Galensa bili mogući, potrebno je najavljeno izmeštanje nasipa za odbranu od poplava, ali i donošenje desetogodišnjeg generalnog urbanističkog plana, sa kojim se uveliko kasni.

„Od Miloša Vučelića kao gradonačelnika i gradske uprave očekujemo da jasno, precizno i nedvosmisleno saopšte šta je plan u Generalnom urbanističkom planu i planu generalne regulacije i planu detaljne regulacije kada je u pitanju ovaj potez. Nema više smisla da se te informacije prikrivaju“, smatra Bora Novaković iz Narodne stranke.

Informacije o planovima za priobalje javnost dobija na kašičicu, uz uveravanje gradskih vlasti da nemaju nikakave veze sa interesima investitora.

„Znači ako uređujemo veslačke staze, ako uređujemo da nam deca ne veslaju na otvorenom Dunavu to radimo zbog Galensa? Ako odmuljimo Šodroš, poribimo ga, to radimo zbog Galensa? Ako napravimo obaloutvrdu na većoj udaljenosti od naseljenog mesta to radimo zbog Galensa? Ako smo predvideli da za 40 posto možda i više biti od postojećeg plana u Kameničkoj Adi ja ne vidim tu nikakvu vezu sa Galensom“, kaže gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

„Galens brodogradilište kupuje 2017-e godine. U momentu kada kupuje brodogradilište to je potpuno bezvredno zemljište. Dakle ponovo se događa jedan isti poslovni marifetluk. Prvo Galens kupi bezvredno zemljište a onda kroz promenu Generalnog urbanističkog plana, plana generalne regulacije, plana detaljne regulacije, njemu se pogoduje“, istakao je Novaković.

Jedan od prvih u nizu takvih građevinskih poduhvata „Galensa“ bio je kompleks „Kraljev park“, koji je nikao na mestu nekadašnjeg istorijskog spomenika – novosadskih trščara, sa kojih su novosadske vlasti 2017-e godine skinule zaštitu, a potom i srušile najstarije objekte u gradu, kako bi se napravilo mesto za Galensove bagere.

Komentari

Vaš komentar