Novi Sad za Badnje veče – kao Bejrut

Vesti 06. jan 202323:50 166 komentara
Dejan Petrović

Glavni grad multinacionalne i multikonfesionalne Vojvodine iz godine u godinu na Badnje veče, uoči najmirnijeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika koji se, tradicija nalaže, proslavlja u krugu porodice, sve više liči, na poprište ratnih sukoba. Savet građanima - Bez preke potrebe ne izlazite na ulice.

Pročitajte još:

Od prepodnevnih sati u skoro svim delovima grada tekle su pripreme za večernje i ponoćno dočekivanje najradosnijeg i najmirnijeg porodičnog hrišćanskog praznika, koji se u Novom Sadu, odavno ne proslavlja u krugu porodice.

U Mesnoj zajednici „7. juli“ na Adamovićevom naselju, paljenje badnjaka i druženje je počelo oko 16 sati. Građani su bili posluženi pečenim giricama, salatom, pasuljem, kolačima i pićem, a sa razglasa je puštana narodna muzika.

Kako piše portal mojnovisad.com na stolu sa hranom bio je postavljen i promotivni materijal vladajuće stranke, pa je neko u šali prokomentarisao da je predsednik države zaglavljen između smokija i pasulja prebranca.

Na novosadskom naselju Liman II u Bronksu uz badnjake paljene su i baklje, pacane petarde, kuvala se riblja čorba i pila rakija i vino.

Najbučnije, kao i svake godine bilo je na novosadskom naselju Klisa i Novom Naselju gde su građeni badnjaci visine i nekoliko metara ograđeni zastavama Srbije.

Izvor: Autonomija.info

Građani Novog Sada, sudeći prema komentarima na društvenim mrežama različito komentarišu nove običaje proslavljanja Badnje večeri u svom gradu.

Nataša Milić, večeras je konstatovala da je njen grad postao Bejrut

„Novi Sad = Bejrut. Ne znam kakve veze rađanje Hrista ima sa ovim bombama Nije nam bilo dosta!!!!!! Jeziva seljana! Oprosti im Bože ne znaju šta čine!!!!! Rekao bi isti taj Hrist!“.

„Imam utisak da je ove godine buka mnogo veća…. Neko bi rekao: ‘Što je orkestar lošiji, to je glasniji’, napisao je Vladimir Živković.

„Novo Naselje se trenutno ruši. To su rafali. To je ko zna koliko love investirano u pripremu naoružanja“, objavljeno je na profilu Igor Aleksandra Stamenković.

Goran Tairovic je pitao: „Šta oslobađamo večeras???!?

Vlastimira Stanković, nekadašnja novinarka poslala je „svoj ratni izveštaj“ sa Telepa, dela grada naseljenog pretežno građanima mađarske nacionalnosti.

„Drugovi, neprijateljska vojska je raspoređena na frontu širokom nešto manje od deset kilometara.Treća linija pešadije se nalazi na Telepu, uz Dunav, zajedno sa artiljerijskim jedinicama koje broje 80 topova. Na levom krilu nalazi se konjica, ona štiti pešadiju koja je na levoj strani bojišta oslonjena i zaštićena novim zgradama. Neprijateljska pešadija u centru koristi praznik i jakim kontranapadom prodire kroz prvu liniju limanskih šančeva i počinje da probija ugao druge linije. U centru bojišta, neprijateljske jedinice na levom krilu odbile su napad. Mir božiji, srećan mu rođendan“.

Ivan Milinkov, pitao se meri li ko zagađenje vazduha na badnje veče.

Sve u svemu, bez preke potrebe Novosađani ne izlazite na ulice.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare