Novi sukob u Lazi Lazareviću, „pljušte“ nove optužbe zaposlenih i direktorke

Vesti 24. mar 202317:42 18 komentara

Doktorka Aleksandra Đerić i medicinski tehničar Goran Mladenović, koji su zaposleni u Specijalnoj bolnici "Laza Lazarević", optužili su u emisiji Dan uživo direktorku ove ustanove Ivanu Stašević Karličić da sprema nove otkaze za radnike koji protestuju, dok ona to demantuje i ističe da je sprečila lične privilegije, korupciju i neodgovorno ponašanje pojedinih zaposlenih.

Podsetimo, mesecima traju protesti zaposlenih u specijalnoj bolnici Laza Lazarević. Oni kažu da su izloženi mobingu, da rade u lošim uslovima i traže smenu v.d. direktora Ivane Stašević Karličić. Ona pak, tvrdi da su te tvrdnje neistinite, da su u bolnici sve radi u korist pacijenata. Iako je resorno ministarstvo u novembru predložilo njenu smenu, vlada se do danas nije izjasnila o tom predlogu.

Povezane vesti

Gosti N1 su naveli da je zaposlenima koji su učestvovali u poslednjem protestu ispred ove bolnice stiglo upozorenje pred otkaz.

„Ovo što se dešava kod nas je kulminacija terora koju direktorka vrši nad velikom većinom zaposlenih punih pet i po godina. Od petka prošle nedelje imamo situaciju njenog nekontrolisanog besa na štrajkače, i dele se upozorenja pred raskid ugovora o radu. Ja sam prvi radnik koji je dobio otkaz u toku štrajka, a postupak koji je protiv mene vođen bio je izmišljen i podmetnut. Kao razlog za otkaz mi je navedeno nešto što po zakonu o radu ne može da bude razlog za otkaz, a to je odsustvo sa rada u trajanju od dva i po sata. Slično je i sada sa ovim zaposlenima“, rekao je Mladenović.

Prema njegovim rečima, direktorka izmišlja ove optužnbe, a njihov epilog je da je između 60 i 70 radnika dobilo upozorenja pred otkaz. Kaže da se žalio sudu i inspekciji, kao i da je postupak u toku.

Dr Aleksandra Đerić dodaje da su pojedini zaposleni dobili otkaze, a potom rešenja da se vrate na posao, ali da to ne mogu da urade, jer nako je navela – „direktorka to nije dozvolila i nije ispoštovala rešenje inspekcije za rad“.

„Sadašnju situaciju treba ozbuiljno shvatiti, jer postoji veliki rizik da će se upućena rešenja pretvoriti u otkaze i da će bez posla ostati veliki broj zaposlenih. A do sada je uručeno pet otkaza. Od tih pet, dva otkaza su dobile doktorke, i to je strašno“, ukazuje Đerić.

Pored toga, ističe da je veliki broj doktora pre sukoba dao otkaze, kao i da je juče još jedna doktorka sama dala otkaz.

„Dolazimo do brojke od 32 iskusna lekara koji su otišli u proteklih pet godina“, kazala je ona.

Na drugoj strani, direktorka Ivana Stašević Karličić nije došla u emisiju, ali je poslala saopštenje u kojem je navela da zaposleni nisu dobili  nijedno upozorenje pred otkaz, već su dobili upozorenje na protivzakonito ponašanje.

„Dobili su pisanu formu da postoji osnovana sumnja da se pokrene disciplinski postupak ako se nastavi sa kršenjem zakona ili radne discipline. To je upozorenje da disciplinskli postupak može biti pokrenut, a ne upozorenje da će zaposleni dobiti otkaz“, navela je direktorka u saopštenju.

Dodala je da zaposleni koji su bili gosti u današnjoj emiji N1 to dobro znaju, ali da pokušavaju da naprave senzaciju i da „prevare javno mnjenje“.

„Ovo je samo nova laž u kontinuitetu bizarnih sadržaja koji već šest mesec iznose oni koji misle da uz silu, buku i agresiju mogu da povrate lične privilegije koje se tiču korpucije, nekažnjenog i neodgovornog ponašanja pojedinaca“, navela je direktorka Stašević Karličić u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare