Novinar BIRN-a: Vijetnamski radnici u Srbiji primer ekstremne eksploatacije

Vesti 30. nov 202113:03 > 15:17 1 komentar
N1

Novinar BIRN-a Saša Dragojlo izjavio je u emisiji N1 Studio Live da su vijetnamski radnici koji rade na izgradnji kompanije Linglong u Zrenjaninu "ekstremni primer eksploatacije", kao i da ona počinje u Vijetnamu, a završava se u našoj zemlji.

Podsetimo, danima je život vijetnamskih radnika bio u fokusu pažnje javnosti – pre svega novinara koji su istraživali kako žive, i nevladinih organizacija, koje su se trudile da im pomognu. Sve se to događalo uprkos načinu na koji su o tome govorili predstavnici države i provladinih medija. BIRN je došao do ugovora koje su vijetnamski radnici potpisivali kako bi radili u Srbiji, a u njima stoje i neki neverovatni detalji kao što su zabrana sindikalnog delovanja, finansijski penali zbog bolesti, kazne zbog “bežanja” i lažna upozorenja o “seči ruku” zbog krađe u Srbiji.

Povezane vesti

„Dokumenta do kojih sam ja došao pokazuju da je to lanac eksploatacije koji kreće od Vijetnama pa do Srbije. Vijetnamski radnici su prvo potpisivali svojevrsne sporazume i formulare o različitim obavezama, sa vijetnamskom agencijom, koja ih je nakoon toga uputila u Srbiju da rade za kineskog poslodavca. Sada imamo tri kineska poslodavca. Linglong, kao krovnu kompaniju, investitora, i dve kineske građevinske kompanije koje su angažovale radnike i koje rade kao podizvođači „, navodi Dragojlo.

On kaže da radnici nisu imali ugovore na kojima je potpis stavljao neko iz kompanije Linglong, već da su zaposleni formalno-pravno u ostale dve kompanije. Dragojlo napominje da to nisu kompanije iz Kine, već se radi o pravnim licima iz Srbije.

„U ugovorima piše da treba da budu angažovani na izgradnji Linglong fabrike guma, ali njihovi formalni poslodavci su srpske firme koje su došle iz Kine i registrovale se ovde. Ja se dugo bavim temom radne eksploatacije, i dugo nisam naišao na ovako ekstreman primer, da poslodavac sve svoje obaveze potpuno prebaci na radnike“, kaže on.

„Zabranjeno bežanje“

Prema njegovim rečima, u ugovorima koji su potpisivani sa radnicima stoji da ukoliko neki radnik nešto ukrade, može da mu se iseče ruka, a ako izvrši ubistvo ili neko drugo krivično delo da može ostati bez glave.

Takođe, vijetnamski radnici su obmanuti stavkom iz ugovora da su u Srbiji zabranjeni štrajkovi, kao i svako sindikalno delovanje.

„Oni i u slučaju da žele da ostave posao, moraju da nadoknade sav novac koji su platili toj kineskoj agenciji. Postoji i stavka „zabranjeno bežanje“. Naime, ako radnik odustane od tog posla, njegova porodica garantuje da u roku od šest dana isplati sumu od 2.200 dolara“, napominje Dragojlo.

Ocenjuje izjavu Momirovića o solidnim platama koje primaju vijetnamski radnici kao potpuno besmislenu, i ističe da su njihova plaćanja prema agenciji velika.

Kaže da se konsultovao sa stručnjacima za radno pravo i navodi da su brojna kršenja našeg zakonodavstva.

Govoreći o platama radnika, kaže da je većina novca isplaćena, a da se ljudima sa kojima je on razgovarao duguje jedna i po plata.

„Oni svoj novac šalju u Vijetnam, jer je to njihov motiv, Prosto, kad ste očajni, pristaćete na sve, kako bi sebi obezbedili bolji život. Dakle, njima se ne duguje preveliki novac, ali se ipak duguje“, ocenjuje Dragojlo.

Pogledajte kompletno gostovanje Saše Dragojla u emisiji N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare