Novinar BIRN o Šapićevoj vili: U Italiji je, znači – duga diplomatska prepiska

Vesti 31. jan 202315:135 komentara

Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je da je započet vanredni postupak provere izveštaja i imovine gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića. Novinar BIRN-a Aleksandar Đorđević kaže da ova procedura podrazumeva uključivanje policije i tužilaštva koje bi trebalo da pomognu u otkrivanju imovinskog stanja gradonačelnika Šapića.

POVEZANE VESTI

„Ono što je izvesno je da će ta procedura trajati znatno duže zbog same činjenice da je njegova imovina u Italiji. Samim tim će morati da se uključi Ministarstvo pravde i to uključuje jednu dugu diplomatsku prepisku. Normalni i očekivani scenario bi bio da se tužilaštvo uključi u ovaj proces i pokrene krivičnu prijavu zbog toga što je prikrivanje imovine funkcionera krivično delo“, kazao je Đorđević za N1.

Nakon što je objavljeno da je gradonačelnik Šapić kupio vilu u Trstu i još tri nepokretnosti i da nijednu nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, Agencija je u saopštenju navela da Šapić jeste prijavio početkom 2019. godine da je u Italiji 2018. godine kupio stan, a BIRN navodi da „nije pisao o stanu, već o vili, kako je taj objekat kategorisan u italijanskom katastru“.

Tri dana nakon tog saopštenja, Agencija je u odgovoru za N1 navela da je pokrenula postupak vanredne provere podnetih izveštaja o Šapićevoj imovini i prihodima.

Navedeno je i da se Agenciji prilikom prijavljivanja imovine ne dostavlja dokumentacija o osnovu sticanja prava na prijavljenim nekretninama, već da se prilikom provere podataka iz izveštaja u toku kontrole, od funkcionera može zatražiti takva dokumentacija.

Komentari

Vaš komentar